Kármán Irén nem kér a Fidesz és az MDF álszent szolidaritásából

2007.06.25. 08:19
Nem szeretném, ha politikai pártok felcsimpaszkodnának az ügyre, a személyes tragédiámra, már csak azért sem, mert az MDF-nek és a Fidesznek jelentős szerepe van abban, hogy a Pallag László-féle olajbizottság munkáját ellehetetlenítették, írta blogjában a megvert újságírónő. Az olajügyek aktáinak nyilvánosságra hozatala rózsaszín álom, mondta Sándor István "Papa" a TV2 reggeli műsorában.

A Hinta-palinta politika című blogbejegyzést Kármán Irén a kórházi ágyáról diktálta. Az újságírónő úgy véli: a Fidesz és az MDF nem adták meg a segítséget ahhoz, hogy az oljaügyeket vizsgáló Pallag-bizottság kiderítse, milyen kapcsolatrendszer állt a rendszerváltás utáni legnagyobb bűncselekménysorozat mögött. "Ebből az álszent szolidaritásból nem kérek, hiszen ez ellen harcolok."

Az ügyben minden párt megszólalt. Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője vasárnap azonnali, független vizsgálatot követelt, amely a hatalom esetleges szerepére is kiterjed. Dávid Ibolya, az MDF elnöke sürgette, hogy a kormány haladéktalanul szüntesse meg az olajügyek aktáinak nyolcvanöt évre szóló titkosítását.

Fűtőolaj-dízelolaj

Az újságírónő szerint „kifejezetten álszent a Fidesz magatartása, és meg kellene nézni azt is, hogy az MDF milyen politikát folytatott annak idején".

"Elég csak a fűtőolaj és dízelolaj ártámogatása közti különbségre gondolni, ami lehetővé tette az olajjal való visszaélést. Annak ellenére tette ezt az MDF-kormány, hogy - amint a filmemből kiderül - Bod Péter Ákosnak felhívták a figyelmét annak idején arra, hogy nem jó, ha távolítják egymástól a kétféle olaj árrését", olvasható Kármán Irén blogjában


Kármán Irén újságíró a Szent János Kórházban

Az újságírónő szerint amikor az olajügyekkel kapcsolatos visszaélések felderítése került napirendre, éppen a Fidesz által vezetett kormányzat volt az, amely megakadályozta a bizottság tisztánlátását azzal, hogy a Polt Péter által vezetett ügyészség késleltette a magyarországi olajtérképek átadását az olajbizottságnak.

Pártpénzek

"Eleve álszentnek tartom, hogy amikor napirendre kerül ez a korrupció, akkor a velejélig korrupt pártok jelentkeznek be elsőnek az ország megmentésére. Van itt elég muníció az MDF-en és Fideszen kívül, például a civil társadalom megerősödésében, mert az emberek értik, hogy miről van szó"- írja Kármán Irén.

Az újságírónő felszólítja a pártokat, hogy számoljanak el a pártpénzekkel, ugyanis szerinte minden párt többet költött a kampányra, mint ami járt neki. Ez a pénz feltehetően alvilághoz köthető forrásokból érkezett a pártokhoz, írja. Kármán Irén szerint a gazdasági maffia tolja a pártok szekerét.

Az újságírónő az olajakták titkosításának feloldását szorgalmazza. Álláspontja szerint az általános titkosítást semmi nem indokolja, erre több ombudsmani vélemény felhívja a figyelmet.

Rózsaszín álom

Szilvásy György polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt bejelentette: hétfőn áttekinti az olaj-ügy titkosításával kapcsolatos információkat, a feloldására azonban csak a titokgazda tehet javaslatot. Az ügy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a felügyelete alá tartozó Országos Rendőr-főkapitányság alá tartozik, ezek a szervek pedig már vizsgálják a "titkosítás feloldásának lehetőségét".

A titkosítás feloldása rózsaszín álom, mondta Sándor István „Papa" a TV2 reggeli műsorában. Az egykori rendőr szerint egyetlen pártnak sem áll érdekében, hogy az aktákat nyilvánosságra hozzák. Ezekben Sándor István szerint egyébként nem szerepel államtitok, csak az, kik húztak hasznot az olajügyekből.
  • Hírek
  • Hírek