György
16 °C
24 °C

'Ez az, amit mi nem akartunk'

2004.06.17. 14:31
A parlamenti pártok részvétüket fejezték ki az Irakban csütörtökön elhunyt katona halála miatt. Medgyessy Péter miniszterelnök "aljas terrortámadásnak" nevezte a merényletet és közölte: nem kívánják a kontingest megbízatásának lejárta előtt hazarendelni. A katonák hazahívását régóta követelő MDF elnöke közölte: "Ez az, amit mi magyar demokraták nem akartunk." Az SZDSZ elnöke szerint a katonáknak addig kell Irakban maradniuk, amíg szükség van a munkájukra. A honvédelmi bizottság szocialista elnöke a jövő hétre hívta össze a testületet, a fideszes alelnök pedig az együttérzés kinyilvánításán kívül csupán annyit mondott, minden kérdésnek megvan a maga ideje.
Dávid Ibolya: ez az, amit mi nem akartunk

Dávid Ibolya csütörtökön az MTI-nek kijelentette: "Ez az, amit mi, magyar demokraták nem akartunk." Az MDF elnöke elmondta: mély megrendüléssel fogadták a hírt, hogy a terrorizmusnak, az iraki háborúnak magyar katonai áldozata van. "A szomorúság és a gyász óráiban az MDF nevében részvétet nyilvánítunk az elhunyt katona családjának" - közölte Dávid Ibolya.

Aljas terrortámadás

Mádl Ferenc részvéttávirata a hősi halált halt katona édesanyjának
"Tisztelt Asszonyom!

Mélyen megrendített, hogy a mai napon az Ön szeretett fia hivatása szerinti feladatának teljesítése közben hősi halált halt. Támadói esélyt sem adtak a védekezésre, orvul, gyáván támadtak a magyar alakulatra, amely nem harci cselekményben vett részt.

Őszinte fájdalommal osztozom Önnel a pótolhatatlan veszteség feletti gyászában. Enyhítse fájdalmát az a tudat, hogy a Haza méltó tisztelettel emlékezik a szolgálata közben elhunyt katonára.

Kérem, fogadja a magam és családom, valamint a köztársaság elnökeként a nemzet valamennyi polgára nevében itt kifejezett részvétemet.

Őszinte együttérzéssel és tisztelettel kívánom bánata enyhülését.

Mádl Ferenc"

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben "aljas terrortámadásnak" nevezte azt a merényletet, amelynek következtében Irakban életét vesztette egy magyar katona.

"Az, hogy az ország együtt érez azokkal, akik érintettek ebben, talán nem is elég, hiszen mély megrendülés van mindannyiunkban" - mondta. A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is ahhoz tartja magát, hogy azoknak az Irakban tartózkodó magyar katonáknak, akik haza akarnak jönni, lehetővé kell tenni ezt. A kontingenst azonban nem kívánja megbízatásának lejárta előtt hazarendelni, hiszen továbbra is végre kell hajtani azokat a feladatokat - a helybeliek ivóvízzel és gyógyszerrel való ellátását, más alakulatoknak nyújtott logisztikai támogatást -, amelyet a magyar katonák ellátnak - mondta Medgyessy Péter.

Jövő hétre hívták össze a honvédelmi bizottságot

Jövő hét keddre összehívja az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli ülését az Irakban egy magyar katona életét kioltó robbanás ügyében Keleti György. A testület szocialista elnöke közölte: az ülés időpontját az indokolja, hogy addigra már visszatér Irakból az a vizsgálóbizottság, amely Juhász Ferenc honvédelmi miniszter megbízásából pénteken indul Irakba a robbanás körülményeinek tisztázására. Hozzátette: a honvédelmi bizottságnak azt javasolja, hogy hallgassa meg a bizottság beszámolóját a merénylet pontos körülményeiről.

"Azért vállalt szolgálatot Irakban, hogy békét vigyen az országba"

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja legmélyebb együttérzését nyilvánítja ki az Irakban hősi halált halt magyar katona családjának, hozzátartozóinak és barátainak - tartalmazza a szocialisták csütörtöki közleménye. Rendkívül fájdalmas szembesülni azzal, hogy életét vesztette egy fiatalember, aki azért vállalt szolgálatot Irakban, hogy békét vigyen az országba. Az MSZP-frakció továbbra is mindent megtesz azért, hogy az Irakban küldetést teljesítő magyar katonák biztonsága a lehető legnagyobb legyen, és hogy missziójuk eredményeként az iraki nép mihamarabb békében és biztonságban élhessen - áll a közleményben, amelyet a képviselőcsoport nevében Lendvai Ildikó frakcióvezető írt alá.

A Fidesz szerint mindennek megvan a maga ideje

A Fidesz részvétét és együttérzését nyilvánítja az Irakban elhunyt magyar katona hozzátartozóinak - közölte Simicskó István, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke csütörtökön Budapesten. "Egy ilyen szörnyű tragédia után nem lenne helyénvaló más nyilatkozat, minden kérdésnek megvan a maga ideje" - mondta a fideszes politikus a mindössze két percig tartó sajtótájékoztatóján.

Kuncze: a katonák addig maradjanak, amíg szükség van a munkájukra

"Magyarország egy koalíció tagjaként vállalt feladatot az iraki rendezésben, és ezzel a koalícióval továbbra is együtt kell működnie" - mondta az SZDSZ elnöke csütörtökön az MTI-nek. Irakban rendet és békét kell teremteni - hangsúlyozta Kuncze Gábor, hozzátéve: "azt szeretnénk, ha minél előbb olyan helyzet alakulna ki, amely lehetővé tenné, hogy a katonák hazajöjjenek". Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a kontingens hazahívását még a megbízatás lejárta, azaz december 31-e előtt, azt válaszolta, a katonáknak addig kell Irakban maradniuk, amíg szükség van a munkájukra. Azzal kapcsolatban, hogy a megbízatás meghosszabbítását támogatná-e az SZDSZ, kijelentette: ez még nem került szóba. Kuncze Gábor pártja nevében is kinyilvánította részvétét a katona családja, hozzátartozói és barátai felé.

Irakról, itthon
A parlament tavaly júniusban, egyhangúlag döntött a 300 magyar Irakba küldéséről, azt követően, hogy április 25-én George W. Bush amerikai elnök felkérte Magyarországot: vegyen részt a békefenntartásban. Pár hónappal később az MDF azonban már kihátrált a döntés mögül és azóta folyamatosan a katonák hazahívását szorgalmazza.

A parlamenti határozat hat hónapban szabta meg a katonák iraki tartózkodását, majd azt 2003. november 3-án 2004 végéig meghosszabbították, ekkor már azonban nem volt egységes a parlamenti döntés, négyen nemmel szavaztak, huszonheten, köztük az MDF-frakció tagjai, tartózkodtak.

A kisebbik ellenzéki párt aláírásgyűjtést is fontolgatott, a pártot megelőzve azonban két állampolgár népi kezdeményezést indított. Az MDF kezdeményezése eleinte ellenállásba ütközött a többi párt részéről, az amerikai katonák kegyetlenkedéseinek nyilvánosságra kerülését követően azonban a Fidesz is felvetette a magyar kontingens idő előtti hazahívását. A kormánypártok úgy vélték, hogy a kivonulás nem lenne megoldás, ugyanakkor az ENSZ szerepvállalását sürgették, amelyről nemrégiben határozat is született.

Ennek ellenére a téma nem került le a belpolitika napirendről, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a héten megbeszélésre hívta Boross Péter és Horn Gyula volt miniszterelnököket. Orbán Viktor és Boross Péter az Irakban szolgáló alakulat mielőbbi hazahozatala mellett érvelt, míg Horn Gyula szerint a magyar katonák ottléte elősegíti a politikai rendezést.