Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megemelt bér az Irakba készülő katonáknak

2003.07.02. 08:01
Fölemelte a honvédelmi tárca vezetője az Irakba készülő misszió tagjainak illetményét - tudta meg a Népszabadság. A lap szerint a kiválasztott katonák elégedetlenkedése miatt emelt illetményt Juhász Ferenc, aki úgy döntött a béremelésért síkraszálló tucatnyi katona itthon marad.
Kisebb lázadás tört ki az Irakba készülő magyar katonák - tudta meg a Népszabadság. A feszültséget a várható illetmény okozta. A kiválasztottak között elterjedt ugyanis, hogy a misszió rendkívül nagy költsége miatt a béreken igyekeznek spórolni, és mindössze annyi pénzt kapnak, amennyit a most már békésnek mondható Boszniában szolgáló békefenntartók. (Ez havi 900-1400 dollár.) A szállítóalakulat tagjai a lap szerint az afganisztáni misszióhoz hasonítják iraki feladataikat, így az ottani fizetésekre tartottak igényt. Ráadásul kiderült: a parancsnokságot ellátó lengyel katonák is több pénzt tehetnek zsebre.

Tucatnyi elégedetlenkedő

Az elégedetlenkedés odáig fajult, hogy több mint tucatnyian jelezték visszalépésüket. Ebben a helyzetben Juhász Ferenc úgy döntött: az Irakban szolgálók megkapják a kiemelt bért azaz - beosztástól függően - 1900-3200 eurót. Jelenlegi árfolyamon ez 500 ezer és 850 ezer forint közötti összeg, utóbbi a parancsnoké. A balkániak javadalmazása ennél százezrekkel alacsonyabb. Juhász ragaszkodott ahhoz, hogy a kiképzést felfüggesztők nem térhetnek vissza Táborfalvára, helyükre a újakat hívtak be azok közül, akik az első körben nem kerültek a kiválasztottak közé.

Összetéveszthető békefenntartók?

A Népszabadság beszámolója szerint eldőlt az is, hogy a magyar katonák ruházata szinte teljesen megegyezik majd az amerikaiakéval. Ez ugyan több sivatagi háborúban bevált, de a hasonlóság, különösen a szintén a tengeren túlról vásárolt sivatagi kalappal együtt, felvetett olyan aggályokat is, hogy külsőre összetéveszthetők lesznek a magyar katonák a merényletek első számú célpontjának számító amerikaiakkal.

Egy magas rangú tiszt szerint ugyanakkor a térségben szolgáló húsz ország katonái közül tizennyolcnak csaknem azonos egyenruhái lesznek. A golyóálló mellény és az egyéb felszerelések közül pedig alig látszik ki az uniformis. Véleménye szerint a támadások a biztonsági előírások betartásával megelőzhetőek. Egy amerikai katona például azért vesztette az életét, mert kiment a bagdadi piacra CD-t vásárolni.