Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Az ellenzék is támogatja az iraki békemissziót

2003.05.28. 16:56
Az ellenzék elfogadta a kormány 300 magyar katona Irakba küldésére vonatkozó tervét. A félórás egyeztetés után született megállapodást hétfőn szavazhatja meg a parlament. A kormány addigra már hivatalosan is megteheti felajánlását az iraki újjáépítést koordináló varsói konferencián.
Mind a négy parlamenti párt támogatásáról biztosította az iraki békemisszió tervét. Az ellenzéki pártok korábban nemzetközi felhatalmazáshoz kötötték az amerikai felkérés teljesítését - ez az Irak megszállását legitimáló biztonsági tanácsi határozattal megszületett.

A megállapodás értelmében a kormány kedden vázolt elképzelései szerint 300 fős szállítóalakulatot küld a Honvédség Irakba. Az alakulat nagyrészt gépkocsivezetőkből és karbantartókból áll majd, védelmükre azonban mintegy kilencven fegyveres katonát is küldenek.

Spórolnának

A félórás egyeztetés nyomán született megállapodás páncélozott szállító járművek küldésére is felhatalmazást ad. A honvédelmi minisztérium ennek ellenére tovább vizsgálja azt a lehetőséget, hogy az iraki újjáépítést támogató országok által felajánlott mintegy ezer teherautót használhassák.

Ez a megoldás akár ötmilliárd forint megtakarítást is jelenthetne, becslések szerint ennyibe kerülne a feladatok ellátásához szükséges ötven jármű Irakba szállítása - értesült az Index minisztériumi forrásokból.

A négypárti megállapodást csütörtökön a szakértők véglegesítik. Az Index értesülései szerint bár a parlamenti határozat meghozatalára csak hétfőn kerül sor, az iraki újjáépítést koordináló varsói konferencia aznapi ülésén a kormány már hivatalosan is bejelentheti a felajánlást.