Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Szállító zászlóalj mehet Irakba

2003.05.27. 16:57
A legújabb verzió szerint szállító zászlóaljt küldene hazánk Irakba. A háromszáz fős kontingens kiküldéséről szerdán egyeztetnek a parlamenti pártok. Juhász ferenc honvédelmi miniszter nem tartotta kizártnak, hogy nem saját járműveket használ majd az alakulat, ami olcsóbb megoldás volna, de az is lehetséges, hogy 50 katonai járművet szállítunk a térségbe.
A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint augusztus elején kezdhetné meg tevékenységét Irakban az a mintegy 300 fős magyar szállító zászlóalj, amelynek részvételéről szerdán egyeztetnek a parlamenti pártok. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva kedden délelőtt elmondta, hogy a négy parlamenti párt délután megkapja a féléves magyar részvételről szóló új határozati javaslat tervezetét.

Egyelőre nem tudni, kell-e szállítójárműveket is küldeni Irakba. A HM úgy tudja, Irakban több mint ezer teherautó gyűlt össze donorországoktól. Ezek használata milliárdos megtakarítást jelenthetne. Ha saját járművel kell ellátni a feladatot, a hadsereg a tavaly vásárolt, használt német teherautókat küldené. A háromszáz fős alakulat kisebbik részét tennék csak ki a fegyveresek. A honvédelmi tárca a már Irakban lévő teherautók használatáért lobbizik a szövetségeseknél, ez esetben 120 gépkocsivezetőt és 60 karbantartót küldenének. Az alakulatot mintegy harmincfős "törzs" vezetné. Biztosítási feladatok ellátására tehát száznál is kevesebb fegyverest küldenének - értesült az Index.

A miniszter reményei szerint jövő hétfőn a házszabálytól való eltéréssel a parlament már hozzá is járulhatna a magyar részvételhez. Kiemelte: szeretné, ha a részvételről szóló határozati javaslattal bizonyos mozgásteret is kaphatna a kormány, hogy saját hatáskörben határozhasson a szállító zászlóalj személyi összetételéről és eszközeiről. Jelenleg ugyanis még nem tudni, hogy a honvédség saját szállító járműveit viszi-e Irakba, vagy ott, a helyszínen más hadsereg járműveivel végezhetné majd tevékenységét.

A miniszter szerint ez utóbbi megoldás olcsóbb lenne, és nem tartja kizártnak, hogy más ország biztosítaná majd ezeket a járműveket. Közölte, hogy elsődleges terveik szerint mintegy 50 szállító járművet használna majd a zászlóalj. Hangsúlyozta, hogy a szállító járművek védelmét a honvédségnek kell megoldania, így páncélozott járműveket vinnének magukkal, a katonák pedig természetesen fegyverrel lennének felszerelve.

Az MTI kérdésére Juhász Ferenc elmondta: várhatóan Irakban, a Bagdadtól délre eső térségben, Magyarországnyi területen tevékenykedne majd a magyar zászlóalj lengyel fennhatóság alatt. A honvédelmi tárca vezetője elmondta azt is, hogy e misszióban olyan gépkocsivezető katonák vehetnek részt, akiknek van gyakorlata menetbiztosításban, konvojkíséretben.

A miniszter szerint a parlament döntése után 2 hónapot venne igénybe az alakulat felkészítése. Közölte, a hétfői varsói haderő-tervezési értekezletre már úgy szeretné küldeni kollégáit, hogy biztosak legyenek abban: a parlament hozzájárul a magyar szerepvállaláshoz. Szólt arról is, hogy a részvétel tervezett költségeiről, eszközigényeiről a szerdai négypárti egyeztetésen már részletes tájékoztatást tudnak adni.