Márk
13 °C
28 °C

Hivatalosan is kérik Magyarország részvételét a békefenntartásban

2003.04.25. 20:41
Az Amerikai Egyesült Államok pénteken hivatalosan is felkérte Magyarországot, hogy vegyen részt az iraki békefenntartásban. Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviselője adta át az erről szóló hivatalos jegyzéket a Külügyminisztériumban. A külügyi szóvivő nem kívánta ismertetni a jegyzék tartalmát, mert azt előbb a parlamenti pártok képviselőinek kell megismerniük.
Tóth Tamás külügyi szóvivő nem kívánta ismertetni a jegyzék tartalmát. Csak a tény közlésére vagyok felhatalmazva - mondta. Hozzátette: először a parlamenti pártok képviselőinek kell megismerniük a felkérés tartalmát.

Fizetnék a katonai részvétel költségeit?

A szóvivő utalt arra, hogy Kovács László pénteken felajánlotta a parlamenti frakcióknak, hogy a tárca szakmai konzultációt folytat velük az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. Tóth Tamás szerint a képviselőcsoportok képviselői szombaton tájékozódhatnak a hivatalos jegyzék tartalmáról is. A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését és azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés.

Az MTI csütörtöki értesülései szerint az amerikai kormány felajánlotta Magyarországnak, hogy finanszírozná az esetleges iraki magyar katonai részvétel költségeinek felét. Az MTI úgy tudja, hogy több feladatot is szánnak az iraki rendezésben esetlegesen részt vevő magyar katonáknak: az alakulat a békefenntartás mellett speciális műszaki tevékenységet is végezne.

Négypárti egyeztetést ajánl Kovács

Kovács László pénteken felajánlotta a parlamenti frakcióknak, hogy a tárca szombaton szakmai konzultációt folytat velük az iraki békefenntartásban való magyar részvételről - nyilatkozta Tóth Tamás külügyi szóvivő.

A közlésből kiderül: a külügyminiszter azért ajánlotta fel az egyeztetést, hogy a frakciók megalapozott ismeretek birtokában dönthessenek a körülbelül 300 magyar békefenntartó Irakba küldéséről szóló kormányjavaslatról. A Külügyminisztérium vezető beosztású tisztviselői szombaton 9 és 13 óra között várják a frakciók képviselőit.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft