Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Meghosszabbítanák az iraki magyar missziót

2004.08.11. 13:31
Egy évvel is meghosszabbíthatja a Honvédelmi Minisztérium az iraki magyar missziót. A tárca politikai államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi jelenlét Irakban mindenképpen hosszú távon indokolt. Egy ilyen országgyűlési határozatot azonban a parlament ellenzéki képviselői nem valószínű, hogy megszavaznának.
Az iraki misszió meghosszabbításáról szóló javaslatot még az ősszel beterjesztheti a Honvédelmi Minisztérium, mondta a tárca politikai államtitkárának korábbi nyilatkozatát megerősítve Bocskai István kommunikációs főigazgató-helyettes az MTI-nek szerdán.

Bocskai István minden további kérdéstől elzárkózott: "Ez csak szeptemberben válik aktuálissá. Addig azonban a tárcának széles körű egyeztetéseket kell lefolytatnia és éppen ezt zavarhatná meg, ha idejekorán exponálnánk a kérdést a nyilvánosság előtt."

A Honvédelmi Minisztérium jelenleg az éppen zajló váltásra koncentrál. "Szeretnénk, ha az zavartalanul történne meg" - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Hosszú távon indokolt

Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára az iraki magyar katonai kontingens váltásának búcsúztatásán Kaposváron a napokban arról beszélt, hogy "a nemzetközi jelenlét Irakban mindenképpen hosszú távon indokolt". Az iraki magyar katonai kontingens mandátuma ez év végén jár le. A Magyar Nemzet szerdán Bocskai Istvánra hivatkozva azt írta, hogy a minisztérium várhatóan egy év hosszabbítást kér.

Ezzel kapcsolatban a kommunikációs főigazgató-helyettes az MTI-nek megjegyezte: a hosszabbítás időtartama is az egyeztetésektől függ. Az iraki magyar kontingens mandátumának meghosszabbításáról szóló országgyűlési határozat elfogadásához kétharmados támogatás szükséges.

Kontingens-történelem

A jelenlegi helyzet szerint nem valószínű, hogy az ellenzék megszavazna egy ilyen határozatot. A parlament tavaly júniusban, egyhangúlag döntött a 300 magyar Irakba küldéséről, azt követően, hogy április 25-én George W. Bush amerikai elnök felkérte Magyarországot: vegyen részt a békefenntartásban. Pár hónappal később az MDF azonban már kihátrált a döntés mögül és azóta folyamatosan a katonák hazahívását szorgalmazza.

Az amerikai katonák kegyetlenkedéseinek nyilvánosságra kerülését követően a Fidesz is felvetette a magyar kontingens idő előtti hazahívását.

Az Irakban hősi halált halt Nagy Richárd halála után sem kívánta a kormány hazarendelni a magyar katonákat. A fideszes politikusok a tragédia után úgy nyilatkoztak, hogy Nagy Richárd amerikai érdekből halt meg, és a magyar kontingens hazarendelését követelték. A kormány szerint a terroristáknak tett engedmény lenne a katonák hazahívása.

Fidesz: egyenes beszédet Irak ügyében
"A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs vezetőjének az elszólása miatt kiderült, hogy a kormány titokban a magyar csapatok iraki szerepvállalásának meghosszabbítását készíti elő' - tartalmazza RRévész Máriusz Fidesz-szóvivő szerdai közleménye. A politikus úgy látja, "Mindeközben a kormány tagjai félrevezetik a magyar közvéleményt, hiszen nemrég Kovács László külügyminiszter még azt sem zárta ki, hogy a magyar kontingens mandátumának lejárta előtt hazatér Irakból".

Révész szerint őszinte, egyenes beszédre lenne szükség az iraki szerepvállalással kapcsolatosan is. A Fidesz, ezért felkéri Medgyessy Péter miniszterelnököt, tájékoztassa a magyar társadalmat, hogy miért támogatja a magyar csapatok iraki szerepvállalásának meghosszabbítását, és a - a cáfolatok után - hozza nyilvánosságra, júniusban mit ígért Bush amerikai elnöknek, és milyen kötelezettséget vállalt Magyarország nevében.  • Vennék
  • Hírek