1,2 milliárdot osztott ki az ISM civil szervezeteknek

2000.08.17. 21:25
Több mint egymilliárd forintot osztott ki eddig pályázatokon az Ifjúsági és Sport Minisztérium - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás, a tárca első embere. A minisztérium eddigi összesítése szerint az ifjúsági témakörben kiírt programokra 369, a fogyatékosok sportjára 15, kábítószer-megelõzésre 222, sporttevékenység támogatására 600 millió forintot nyújtottak a szakmai és civil szervezeteknek. Deutsch tájékoztatása szerint EU-integrációnk részeként rövidesen szigorodnak majd a pályázati feltételek. Tájékoztatóján arról is említést tett, hogy 15 milliárd forinttal szeretnének többet kapni, mint amennyit a Pénzügyminisztérium szán a tárcának.
Deutsch Tamás
Több mint egymilliárd forintot osztottak ki
Idén eddig 1,2 milliárd forintot osztott szét az Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatok útján civil szervezeteknek - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás miniszter. A négy témakörben - ifjúság, fogyatékosok sportja, kábítószer-megelõzés, sport - kiírt pályázatokra hatalmas, nem várt érdeklõdés mutatkozott. A miniszter jónak tartja, hogy átalakították a pályáztatási rendszert, így az idei pályázatokat immár a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat munkatársai készítették elő a döntésre. Ráadásul sokkal jobban eljutott a Mobilitásnak köszönhetően az információ a pályázókhoz. Így ebben az évben sokkal több vidéki pályázat érkezett.

A minisztérium eddigi összesítése szerint az ifjúsági témakörben kiírt programokra 369, a fogyatékosok sportjára 15, kábítószer-megelõzésre 222, sporttevékenység támogatására 600 millió forintot nyújtottak a szakmai és civil szervezeteknek. Ebben az évben kiemelt figyelmet szenteltek a nyári táboroztatásnak is, hiszen erre sem a rendszerváltás előtt, sem azóta nem fordítottak reálértékben 535 milliót - tette hozzá Deutsch Tamás. A sportlétesítmény-pályázatokról szólva kiemelte: idén 370 település részesül támogatásban és több mint 200 iskolai tornaterem, csarnok, vagy udvar korszerûsödik a megítélt források segítségével.

A miniszter jelezte: a közeli jövőben szigorodni fog a pályáztatási rendszer, erre EU-integrációnk miatt van szükség. A miniszter szerint a későbbiekben növelni kell majd a pályázóknak az önrészt, miután általában a teljes költségek 10-15 százalékát szokás tőlünk nyugatabbra támogatásképp megítélni. Emellett az ellenőrzés is szigorodni fog, és arra sem lesz lehetősége a pályázóknak, hogy egyszerre több forrásból kérjenek pénzt ugyanarra a programra, ha ezt a feltételek nem teszik lehetővé.

A miniszter szerint a most kiosztott pénzekkel 1126 drogszakértő továbbképzését segítik. A támogatott programokban 5000 önkéntes segítő vesz részt és 10 ezren vesznek részt a drogprevencióban. Deutsch Tamás úgy véli: az utóbbi időkben a Sziget fesztivál volt az a rendezvény, ahol a legtöbb fiatalt sikerült elérniük drogfelvilágosító programjukkal. Bejelentette azt is, hogy az ISM hagyományteremtõ utcabált tart augusztus 19-én este az Andrássy úton, melyet ezentúl minden évben ugyanebben az idõpontban kívánnak majd megrendezni.