Auguszta
-7 °C
0 °C

Elviszik a csepeli galvániszapot

Hozzákezdtek a csepeli galvániszap eltüntetéséhez szakemberek, a mérget évekkel ezelőtt egy cég szállította az egykori Csepelművek területére, de ártalmatlanítására már nem volt módjuk, mert csődbe mentek. A Fidesz évek óta követeli az elszállítást, a kö9rnyezetvédelmi tárca most bízott meg egy céget a feladattal.

A jogi és adminisztrációs eljárások lezárása után kedden elkezdődött a Csepelen lerakott nagy menyiségű mérgező galvániszap elszállítása. A területet kedden adták át a cégnek, amelyik a veszélyes anyagot el fogja szállítani. A munkára két hónapjuk van.

Megkezdődik a Csepelen illegálisan lerakott mérgező galvániszap elszállítása - erősítette meg a Független Hírügynökség kérdésére a Csepeli Önkormányzat internetes oldalán megjelenteket Polgár György, az önkormányzat kommunikációs főtanácsadója.

A közbeszerzési pályázaton nyertes szállító cégnek az önkormányzat és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakemberei kedden délután átadták a területet, ahol a hordókba csomagolt galvániszap van. Az 1200 tonna mérgező hulladék elszállításának előkészítő munkái ezzel lezárultak.

A hulladék elszállítását állami költségen végzi egy cég, amely közbeszerzési pályázaton nyerte el a lehetőséget. A terültre egy feltaláló vitte a mérgeket tartalmazó veszélyeshulladékot, azt állítván egy új eljárással tudja semlegesíteni az iszapot. Jakab István azonban nem kapott engedélyt a hulladékok tárolására sem és csődbe ment cégével együtt.

A Zsaru magazin 2005-ben azt állította, a férfi olyannyira elszegényedett, hogy lényegében hajléktalanként él. Az ügyre először a csepeli Fidesz hívta fel a figyelmet még 2004. decemberében, a feljelentést is ők tették.

Azt, hogy a nyertes cég milyen ütemben és pontosan hová viszi majd a hulladékot, még nem tudni. Annyi bizonyos, hogy a pályázatban foglaltak szerint két hónapjuk van a szállítóknak a munkára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!