Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Jánosi: Balek pedig nem vagyok

2003.08.29. 14:36
Jánosi György, az MSZP választmányi elnöke szerint mérhetetlen mennyiségű sörre lenne szükség a politikai árkok betemetéséhez. A politikus a Törzsasztal vendége volt pénteken.
Jánosi György választmányi elnök arra a kérdésre: "hogyan lehet Gyurcsány anyósa, Apró Piroska az EU támogatások elosztásának irányítója, gondolom ezt is ellopják majd mint a kommunista rendszerben felvett hiteleket", kijelentette: Ez nem következhet be, aki lop annak takarodnia kell a politikából. "A felvett támogatások a társadalmat illetik meg".

A Gyurcsány Ferenc ingatlanszerzéseinek kivizsgálását sürgető nyilatkozata kapcsán egy olvasó megkérdezte, vajon sértettségből támadja-e utódját. Jánosi azt mondta: "nem érdekel kinek voltam az elődje, én a választmány elnöke vagyok. Azért kell dolgoznom, hogy a párt jövőre megnyerje az európai parlamenti választásokat és a 2006-os választásokat is. Ezért erősíteni kell irántunk a társadalmi bizalmat. Helyre kell állítani a hitelünket. Ezért tettem, amit tettem".

Jánosi nem hiszi, hogy valaha lesz még belőle miniszter és nem is ez a célja. A tiszta lelkiismeret számára mindig fontosabb volt, mint bármiféle pozíció, "mert a politikán kívül is van élet. Én szerettem tanítani, írni". Arra a kérdésre, nem érzi-e, hogy miniszteri kinevezése után csak bábnak használták, Jánosi úgy fogalmazott: "balek pedig nem vagyok, bár néha az ember nem tudja, hogy másoknak mi a szándéka vele".

Adóügyben sokan össze-vissza beszélnek - véli Jánosi, aki szerint pártjának célja, hogy a nehezebb helyzetűeket és a középréteget további többlettámogatásokkal segítsék. Hogy kiket ért középrétegen, Jánosi elmondta: jövedelmi helyzet szempontjából azokra gondol, akik havi bruttó keresete 130 és 250 ezer forint között mozog, persze, döntő a családon belüli egy főre jutó jövedelem - tette hozzá.

Hogy, mire gondol a gazdagok terheinek növelésekor kifejtette: "parlamenti képviselőként, bizottsági elnökként nettó 380 ezret viszek haza havonta. Öten vagyunk a családban, az egy főre eső jövedelem 90 ezer forint. Nekem nem lenne szükségem a gyerekek után járó adójóváírásra, még a családi pótlékra sem, a gyerekek után tankönyv-támogatásra, étkeztetési támogatásra, így is becsülettel fel tudom nevelni a két lányomat". A társadalmi szolidaritás jegyében a hozzá hasonló jobb jövedelműek segíthetnék a rosszabb helyzetben lévőket - vélekedett Jánosi.

Az árkok betemetésével kapcsolatban Jánosi úgy vélekedett, a rendszerváltás óta a Parlament tagjaként sok emberrel nagyon jó kapcsolatot alakított ki más pártokban is, "de a politikai háború ezt is megmérgezte, bár néha még most is le tudok ülni egy sör mellé más politikusokkal, ha tényleg be akarjuk temetni a lövészárkokat, mérhetetlen mennyiségű sör vár rám, de szívesen vállalom, akár egy gyomorfekély árán is".

Egy "igazi baloldali kormány" összeállítására felkért Jánosi kitérő választ adott: "Ötletem lenne, de ez nem az én jogom. Sokan vannak, akikből lehet válogatni". Az nem baj, ha a kormányban vannak párton kívüli szakértők is, de a pártnak meg kell őrizni a befolyását a kormány felett - mondta a választmányi elnök.

Jánosi választókerületéből, Érdről érkező kérdésre a politikus felsorolta, mi mindent köszönhet neki a térség: "Érdig nem kell fizetni az M7-ért, előre hozattuk a 6-os gyorsforgalmi út megépítését 2006-ig, több mint 500 millió forint támogatást szereztem egy érdi általános iskola bővítéséhez. Nagyon sok civil szervezetnek szereztem állami támogatást a működéséhez és még csak 1 év telt el."