Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Megrovás Janza Károlynak

2003.07.10. 12:13
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés miatt megrovásban részesítette Janza Károlyt a bíróság. A Horn-kormány volt honvédelmi államtitkár-helyettese jogászok bevonása nélkül bízta az akkor már felszámolás alatt álló Globex-holdingra a minisztérium 831 millió forintos ingatlan-portfolióját. Az ítélet nem jogerős.
Megrovásban részesítette Janza Károlyt, a Horn-kormány egykori honvédelmi helyettes államtitkárát a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A testület csütörtöki végzése különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségében találta felelősnek a HM gazdasági ügyekért felelős vezetőjét. A végzés nem jogerős, a vád képviselője súlyosbításért, a vádlott és védője teljes felmentésért fellebbezett.

Brókerbukta

A Honvédelmi Minisztérium még 1993-ban a Lupis Brókerház Rt-hez helyezte ki a szabad pénzeszközeit. Az Rt. azonban csődbe ment, és a tulajdonos bűncselekményei miatt 831 millió forint veszteség érte a Magyar Honvédséget. A Honvédelmi Minisztérium ekkor jelzálogjogot jegyeztetett be az Rt. egyik, 24 lakásos ingatlanára, majd pedig ezt a jogot apportálta a Dominium Novum Rt-be, melynek feladata a hitelezői igények kielégítése volt.

A minisztérium a helyettes államtitkárt bízta meg a jelzálogjog értékesítésével. A jelzálogjog átvállalására rövidesen ajánlatot tett a Globex Holding, 51 %-os értéken. Ennek nyomán hamarosan szerződés is született, annak ellenére, hogy a társaság nem pénzt, hanem ingatlant ajánlott fel.

Nem sokkal később azonban a Globexet is felszámolták, a HM így az eredeti 831 millió forint utolsó maradékától is elesett.

Jogászok nélkül

Az ítélet szerint Dr. Janza Károly elsősorban azzal követte el a terhére rótt vétséget, hogy az állami vagyonkezelőként általa kötött szerződésekbe nem vont be jogászokat. A szerződéseken így egyebek mellett ügyvédi ellenjegyzés sem szerepelt.

Emellett a Globex-szel aláírt szerződés megkötése előtt egyeztetnie kellett volna a közigazgatási államtitkárral, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal is. Meg kellett volna vizsgálnia a Globex anyagi helyzetét is, különös tekintettel arra, hogy ekkor már felszámolási eljárások voltak folyamatba a cég ellen.

A szerződések semmisségét egyébként 2002. októberében már kimondta a Legfelsőbb Bíróság, a kár pedig időközben megtérült. A fellebbezések miatt az ügy tárgyalása szeptemberben, a Fővárosi Bíróságon folytatódik.