Ágnes
-1 °C
2 °C

Brókerbotrány, VIP-listák, zűrzavar

2003.07.10. 13:54
A magyar pénzügyi rendszer legnagyobb botrányává terebélyesedhet a K&H Equities ügye. Az akár milliárdos nagyságrendű sikkasztással kapcsolatban politikusok, ismert médiaszemélyiségek neve is felmerült, és beindult a politikai vádaskodás is. Mindeközben a rendőrség még nem tudja, milyen bűncselekmény után nyomoz. Brókerbotrány-összefoglaló.
Több százmilliós, esetleg milliárdos sikkasztás ügyében indított nyomozást a rendőrség a K&H Equities brókercégnél hétfőn. A Pannonplast-ügy kapcsán előtérbe került cégnél a tulajdonos K&H Bank belső vizsgálata tárt fel szabálytalanságokat, melyek alapján a bank vezetése feljelentést tett. A rendőrséghez hasonló tartalmú feljelentést jutattatott el a Nemzetbiztonsági Hivatal is.
Bővebben: Sikkasztás miatt nyomozás indult a Pannonplast-ügyben

Az ügyről egyelőre kevés konkrétum ismert, a rendőrség szerdán tartott házkutatást a K&H Equitiesnél. A nyomozók csak a cég elmúlt öt éves tevékenységének dokumentációját átolvasva tudják megállapítani, pontosan milyen bűncselekményt követtek el, és mekkora értékre. Ez azonban akár két hetet is igénybe vehet.

A nyomozók szerint a sikkasztásgyanús ügy mintegy húszmilliárd forintnyi befektetést érinthet, eddig egy magánszemély tett feljelentést ötszázmilliós kárértékre.
Bővebben: Gyanúsítottként hallgatják ki a brókert

A brókercég sikkasztási ügyének politikai vetülete is van, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyetesének szerdai vádjai szerint érintett lehet Lamperth Mónika belügyminiszter ügyvéd férje, Jegesy András is.
Bővebben: Lamperth férje érintett lehet a Pannonplast-ügyben

Rogán vádjait mind Jegesy, mind Lamperth cáfolta. A belügyminiszter szerint Rogán "hazug" vádjaival "személyeskedik".

Rogán elfogultsággal vádolta a rendőrséget is, meggyanúsítva a hatóságot, hogy azelőtt foglaltak le iratokat a cégtől, hogy azokat a PSZÁF megvizsgálhatta volna. A rendőrség cáfolta Rogán vádjait, tévedését a politikus a tv2 Jó estét, Magyarország című műsorában maga is elismerte. Rogán állításával szemben az iratokat a nyomozók szerda délután foglalták le, a rendőrség nincs birtokában Jegesy érintettségére utaló adatnak.

Hasonlóan zavaros a Rogán által csak VIP-listaként emlegetett kiemelt ügyfelek köre. A listán állítólag médiaszemélyiségek és politikusok is szerepelnek.
Bővebben: Újabb VIP-botrányt hozhat a Pannonplast-ügy

A Világgazdaság információi szerint valóban létezett kiemelt befektetői kör, politikusok azonban nem szerepelnek a listán. Ugyanakkor Kulcsár Attila, a K&H Equities felelősségét egy interjúban részlegesen beismerő ágazatvezető brókere összeállított egy protokollistát. Az ezen szereplő politikusok többek között karácsonyi üdvözlőlapokat kaptak a brókertől.

A Világgazdaság a protokollista szereplői közül megszólaltatta Gyurcsány Ferenc sportminisztert és Demszky Gábor főpolgármestert is. Gyurcsány elmondta, hogy magánszemélyként nem állt kapcsolatban a brókercéggel, vállalatcsoportja, az Altus ugyanakkor évekig a K&H Equitiesnél vásárolt állampapírokat.

Demszky elmondása szerint egyáltalán nem rendelkezik részvényekkel, és sosem volt ügyfele a cégnek. A főpolgármester, csakúgy mint Gyurcsány, nem tartja különösnek, hogy szerepel a protokollistán.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Rogán László Csaba felelősségét vetette fel. A pénzügyminiszter 2001-2002 között a K&H Bank vezérigazgató-helyettese volt. miniszteri kinevezésekor ugyan hivatalosan megszakította kapcsolatát a bankkal, Rogán szerint a pénzintézet "mégis igen rövid időn belül elérte", hogy igazgatósági tagot delegálhasson az Állami Autópálya Kezelő Rt-be. A Fidesz most arra kiváncsi, hogy a miniszter tudott-e a brókercég gyanús ügyeiről, illetve volt-e köze Gáldi György kinevezéséhez.
Bővebben: Fidesz: hogyan került a megforgatható 13 milliárd a brókercéghez

László a Világgazdaság csütörtöki számában elmondta, a K&H Bank vezérigazgató-helyetteseként a K&H és az ABN Amro integrációjának irányításáért felelt, a brókercégnél zajló visszaélésekről nem volt tudomása.