Auguszta
-4 °C
2 °C

A K&H cáfolja volt befektetési tanácsadóját

2003.07.09. 22:12
A Kereskedelmi és Hitelbank szerdán közleményben cáfolta, hogy a pénzintézet vezetői érintettek volnának a K and H Equities szabálytalan befektetései ügyleteiben. Ismételten biztosították a befektetőket, hogy őket az ügyletek miatt nem érheti kár. A bank több milliárd forintra becsüli a kárt.
A Kereskedelmi és Hitelbank (K and H) Rt. szerdán cáfolta, hogy vezetői bármilyen formában érintettek lennének a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletekben. A bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hitelintézet élén nincsenek személyi változások, s a tulajdonosok nem bocsátják el Rejtő E. Tibor vezérigazgatót. A bank nyilvánvalóan a jelenleg külföldön tartózkodó Kulcsár Attila szerdán, a Portfolio.hu-nak adott interjújára, valamint más sajtóértesülésekre reagált a közleménnyel.

Elismert sikkasztás

Kulcsár a Portfolio.hu-nak szerdán elismerte, hogy történtek sikkasztások a K and H Equities Rt.-nél, s azt állította, hogy az ügyben több banki felső vezető is érintett. Elmondta: nyomásgyakorlásra tett olyan nyilatkozatot a banknak, hogy egy személyben felelős a történtekért. Az interjú szerint a felső vezetéstől kapott megbízás alapján foglalkozott kizárólagosan egy meghatározott ügyfélcsoporttal.

A K and H tájékoztatása szerint Kulcsár Attila befektetési tanácsadóként Csuka Lászlónak, a K and H Equities vezérigazgatójának tartozott beszámolással, egy másik üzletág vezetőjeként Zarnóczi Tibor vezérigazgató-helyettesnek, közkapcsolati részfeladatait illetően pedig a vezérigazgatónak. A K and H közleménye szerint a szabálytalan ügyletek Kulcsár befektetési tanácsadói tevékenységéhez kapcsolódnak. "Nem voltak és nincsenek különleges bánásmódban részesített ügyfelek a bankcsoportban. A bankcsoport semmilyen módon nem gyakorolt nyomást Kulcsár Attilára annak érdekében, hogy a szabálytalanságokról beismerő vallomást tegyen, azt Kulcsár ügyvédjének és nem a banknak tette" - írja a közlemény.

Három hét alatt hárommilliárd mínusz

A K and H alapok eladása a piaci trendeknek megfelelően alakult. Mivel hirtelen magasra szöktek a banki kamatok, így a banki betétek elszívó hatása miatt vagyonuk - hasonlóan a konkurens alapokéhoz - csökkent, 3 hét alatt 3 milliárd forinttal. Az Equities befektetési tanácsadóként működik, nem jogosult semmilyen hozamgaranciás ügylet megkötésére - közölte a hitelintézet. A brókercég már megkezdte a kapcsolatfelvételt azon ügyfelekkel, akiket a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletek esetlegesen érinthetnek, hogy a valós adatokat megállapítsák. A vizsgálat jelenlegi állása szerint maximum 60-70 ügyfél lehet érintett.

Több milliárdos lehet a kár

A tényleges egyenlegeket jogos követelésnek tekintik, és az igazolt követeléseket haladéktalanul teljesítik. A K and H Equities és a bank nemzetközi tulajdonosai, a KBC Bank és az ABN Amro Bank biztosítják, hogy a brókercég e kötelezettségének minden körülmények között megfeleljen - szögezi le a közlemény. A kár mértékéről a bank úgy vélekedett, hogy valószínűleg több milliárd forintról van szó. A belső vizsgálat, amelynek feladata, hogy feltárja a tranzakciók teljes körű hátterét és minden részletét, még folyamatban van - hangsúlyozza a bank.