Benedek
-5 °C
5 °C

Sikkasztás miatt nyomozás indult
a Pannonplast-ügyben

2003.07.07. 21:22
Több száz milliós sikkasztás gyanúja miatt nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) hétfőn, a Kereskedelmi és Hitelbank (K and H) Equities nevű brókercégnél folytatott belső vizsgálat eredményével összefüggésben - közölte a rendőrség.
A K and H korábbi tájékoztatása szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Pannonplasttal összefüggő határozatának megjelenését követően a tulajdonosok június végén belső vizsgálatot indítottak, mert a K and H Equities, mint befektetési szolgáltató, a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegve - az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. tudta és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint az ÁAK Rt. nem teljes körű és valótlan tájékoztatása mellett - a saját céljaira használta a megbízó pénzét.

Szokatlan ügyletek

A célvizsgálatot az motiválta, hogy a felügyelet szokatlan ügyletekre lett figyelmes a befektetések vizsgálatakor és az adatszolgáltatás alapján is - mondta korábban Sáray Éva, a PSZÁF elnökhelyettese az MTI érdeklődésére.

A felügyelet június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű - összesen 950.061 darab, a társaság alaptőkéjéből összesen 22,56 százalékos részesedést megtestesítő - Pannonplast részvényt a tőzsdén, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken.

Ezek a személyek - a fent említett konstrukció keretében - 2003.március 10-én a Britton Kft-nek 295.000 darab, a Kartonpack Rt-nek 215.000 darab, március 19-én pedig a PEVDI Kft-nek 300.061 darab részvényt összehangoltan adtak át a megszerzett Pannonplast részesedéseikből.

Egy magánszemély tett feljelentést

A gazdasági és közlekedési miniszter június 26-án rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatójának munkaviszonyát.

A K and H Bank és egy magányszemély feljelentése alapján különösen nagy értékre elkövetett - az elsődleges adatok szerint több száz millió forintos - sikkasztás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a rendőrség hétfőn.