Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyanúsítottként hallgatják ki a brókert

2003.07.09. 17:10
A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy milyen bűncselekményt követtek el és mekkora kárértékre a K&H Equitiesnél. A Pannonplast-ügyben is érintett brókercégtől az elmúlt négy-öt év működésének dokumentumait foglalták le a rendőrök, akik Kulcsár Attilát, a bűnnösségét egy interjúban már elismerő brókert gyanúsítottként idézték be kihallgatásra. Arra a kérdésre, hogy Kulcsárt ítélték-e két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre piramisjáték miatt, a nyomozás vezetője csak annyit válaszolt: a bróker "jogi értelemben" nem büntetett előéletű.
A rendőrség "igenis képes független vizsgálatot lefolytatni" a K&H Equities ügyében - reagált Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének reggeli sajtótájékoztatóján elhangzott felvetésre Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője. Rogán szerint a rendőrség munkáját befolyásolhatja, hogy a brókercég üzleti kapcsolatban állt Jegesy András, Lamperth Mónika belügyminiszter férjének ügyvédi irodájával. A frakcióvezető-helyettes szerint a rendőrség erre vonatkozó iratokat foglalt le a brókercégnél, még mielőtt azt a PSZÁF megtehette volna.

Délután foglalták le az iratokat

Ezzel szemben Molnár Csaba alezredes, a K&H Equities ügyében vizsgálódó nyomozócsoport egyik vezetője szerint nincs a rendőrség birtokában olyan irat, mely Jegesy érintettségére utalna. Mint mondta, az üggyel kapcsolatos iratokat szerda délután fél egy és fél kettő között foglalták le. Azok a brókercég elmúlt négy-öt évnyi tevékenységét fedik le, átvizsgálásuk akár két hétig is eltarthat.

Még nem tudják, milyen bűncselekmény

Molnár tájékoztatása szerint a rendőrség csak ezután tudja megállapítani, milyen bűncselekményt követtek el mekkora kárértékre. Mint mondta, a sajtóban megjelent húszmilliárdos összeg valójában az ügyben érintett hatvan-hetven befektető teljes portfoliójának értéke. A nyomozás jelenlegi szakaszában eddig egyetlen magánszemély tett büntetőfeljelentést az ügyben, ő 500 millió forintos kárt szenvedett el. Molnárnak nincs tudomása arról, hogy állami tulajdonú cég is lenne az érintettek között.

Magáról az ügyről Molnár a nyomozás érdekeire hivatkozva csak kivonatos tájékoztatást tudott adni, ezek szerint a sikkasztásokat bizonylatok és a számlaforgalom meghamisításával fedezték az elkövetők. Az elkövetői kör nagyságáról a nyomozás vezetője nem kívánt tájékoztatást adni.

Annyi mindenesetre kiderült, hogy a bűncselekményeket a portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában részben elismerő Kulcsár Attilát a rendőrség gyanúsítottként idézte be kihallgatásra a jövő hét közepére. A nyomozók a bróker jogi képviselőjétől ígéretett kaptak arra, hogy a jelenleg külföldön tartózkodó Kulcsár hazajön a kihallgatásra. Amennyiben ezt nem tenné meg, a rendőrség akár elő is állíthatja.

Piramisjátékos?

Arra a Kulcsárral kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy a bróker azonos-e azzal a Kulcsár Attilával, akit 1999-ben két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Kaposvárott piramisjáték szervezése miatt, Molnár nem kívánt válaszolni. Kulcsár "jogi értelemben nem tekinthető büntetett előéletűnek" - engedte sejtetni a kapcsolatot az alezredes.