Lamperth férje érintett lehet a Pannonplast-ügyben

2003.07.09. 10:53
Lamperth Mónika férjének ügyvédi irodája a Britton Capital Consulting Kft. székhelyére volt bejelentve, valamint egy szerződést is kötöttek a K&H Equitiesszel, amelynél a Pannonplast-ügy nyomán súlyos szabálytalanságokat tártak fel, hangzott el Rogán Antal fideszes frakcióvezető-helyettes szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Lamperth férje Jegesy András közleményben tudatta, hogy bocsánatkérést vár Rogántól, ennek elmaradása esetén pedig jogi úton vesz elégtételt.
A Fidesz rész-vizsgálóbizottságot hozott létre, miután az országgyűlés az utolsó munkanapján elutasította a Pannonplast-ügyben indítványozott parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását, jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján. A rész-vizsgálóbizottság munkájában Rogán mellett Tállai András és Varga Mihály vesz részt.

Rogán állítása szerint az eddig nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények aggodalommal töltik el őket, mert szerinte a rendőrség nem képes független vizsgálatot végezni az ügyben, ugyanis Lamperth Mónika belügyminiszter férje is érintett a K&H Equities ügyeiben. Jegesy András ügyvédi irodája az ügy kirobbanásáig a Britton Capital Consulting Kft. székhelyére volt bejelentve, valamint Jegesyék egy Rogán által részleteiben nem ismertetett szerződést is kötöttek a K&H Equitiesszel. A szerződés tartalmáról Rogán az újságírók többszöri kérdésére sem volt hajlandó részleteket elárulni, mert, mint mondta, nyilvánosságra hozataláért őt beperelhetnék.

Rogán azonban, konkrétumok megjelölése nélkül, zavarosnak minősítette a magáncég és az ügyvédi iroda között létrejött dokumentumot; nem állapítható meg belőle, történt-e valódi munkavégzés, vagy a tizenhárommilliárd forintos állami pénz bevonásáért folytatott lobbytevékenység díját papírozták le vele. A képviselő viszont azt nevezte különösen aggasztónak, hogy a rendőrök egy órával a PSZÁF emberei előtt elvitték a brókercég papírjait, köztük a kérdéses szerződést is.

A fideszes képviselő feltette a kérdést, hogy Lamperth Mónika tájékoztatta-e férje érintettségéről Medgyessy Pétert, és ha igen, akkor a miniszterelnök alkalmasnak tartotta-e őt, illetve az általa felügyelt rendőrséget a vizsgálat lefolytatására.

Előzmények

A működési szabályokat súlyosan sértő ügyleteket tárt fel a K&H Equitiesnél a tulajdonosok által elindított belső vizsgálat, derült ki a múlt hét csütörtökén. A bank közleménye arról számolt be, hogy a brókercég tulajdonosai a szükséges jogi lépéseket és bejelentéseket a megfelelő hivatalos szerveknél megtették, további részleteket nem tudni. A tulajdonosok a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Pannonplasttal összefüggő határozatának megjelenése után döntöttek a belső vizsgálat megindításáról. Ismeretlen tettesek a határozat megjelenése előtt verték meg, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva, Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét.

A Pannonplast Rt.-ben történt szabálysértő befolyásszerzés miatt két céget bírságolt meg június közepi határozatában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A felügyelet szerint a Pevdi Kft., a Britton Capital Consulting Kft. és a Kartonpack Rt. együttműködve szerezte meg a Pannonplast Rt. feletti ellenőrzést.

Lamperth Mónika három hétig Londonban tartózkodik.

Lamperth férje bocsánatkérést vár Rogántól
Jegesy András ügyvéd, Lamperth Mónika férje "jogi úton vesz elégtételt" Rogán Antaltól, ha a fideszes politikus nem tudja bizonyítani az ellene felhozott vádjait és nem kér tőle bocsánatot, ezt közleményben hozta az MTI tudomására a jogász szerdán. Rogán Antal "a K and H Equities és köztem állítólagosan létező szerződést ossza meg a nyilvánossággal, vagy ha ezzel nem rendelkezik, akkor kérjen bocsánatot tőlem, a feleségemtől (...) és a rendőrségi nyomozóktól. Ha ezt nem teszi, jogi úton veszek elégtételt" - áll a közleményben. "Soha nem volt ügyvédi szerződésem sem a K and H Equities, sem a Britton cégekkel, nem folytattam semmiféle ügyvédi tevékenységet sem ezek, sem a Pannonplast ügyében, vagy érdekében" - tudatta a jogász. Jegesy András közlése szerint ügyvédi irodájának csak "a K and H Bankkal van szerződése, és munkaügyi perekben lát el képviseleti feladatot". "Korábban ügyvéd társammal valóban közös irodát béreltünk a Britton cégtől a Budapest, Újpesti rakpart 1. szám alatt, azonban (...) magam soha nem foglalkoztam a Britton ügyeivel. Ez év tavaszán szétváltunk, és irodám elköltözött" - írja Jegesy András.