Iskolákat zártak be a titokzatos járvány miatt

2001.01.23. 14:48
Somogy megyében az elmúlt héten több ezer influenzaszerű megbetegedést jelentettek. Főként az óvodások és az általános iskolások dőlnek ágynak magas lázzal. A megye több iskolájában is kényszerszünetet kellett elrendelni, mert a diákok egymást fertőzték az ismeretlen vírussal. A szakértők azt ígérik, szerdára már tudni fogják, mi okozza a járványt.
Somogy megyében ősztől tavaszig figyelőszolgálat működik. Ez azt jelenti, hogy tíz orvos jelenti a nála előforduló kiugró, járványszerű eseteket - mondta el az Indexnek Koncz Gábor megyei tiszti főorvos. Most nem ők jelezték a kiemelkedően magas influenzaszerű megbetegedéseket, hanem más községek orvosai tájékoztatták a tisztiszolgálatot. A kitört járvány miatt múlt hét hétfőtől minden orvosnak bejelentési kötelezettséget rendeltek el. Az elmúlt hét adatai szerint a megyében 55 ezer megbetegedés fordult elő, ebből 11 ezer felsőlégúti hurutos és 2600 influenzához hasonló.

Eddig tíz iskolában kellett kényszerszünetet elrendelni. A tünetek a klasszikus influenzánál valamivel enyhébbek. Főként levertséget okozó megbetegedés 38-39 fokos lázzal jár. Néhányan végtagfájdalmakra is panaszkodtak. A lefolyása gyors, mintegy háromnapos, de a beteg közvetlen környezetében, így az iskolákban is mindenkit megfertőz.

Egyik napról a másikra betegedtek meg

A nagyatádi Babay József Általános Iskolában szerdától péntekig tanítási szünetet rendeltek el - tájékoztatta az Indexet Horváth Károlyné, igazgatóhelyettes. Az iskolába 370 gyerek jár, legalább a tanulók fele megbetegedett, és a tanárok harmada is ágynak dőlt.

A járvány a múlt hét végén egyik napról a másikra tört ki. Sok gyermek már meggyógyult, de az orvosok tanácsára még nem engedik őket iskolába. Szerdától tanítás nem lesz, de felügyeletet tartanak azoknak a gyerekeknek, akikre a szüleik nem tudnak vigyázni. A járvány kifutóban van, ezért hétfőn mindenképp kinyit az iskola. A város másik két iskolájában nincs szünet.

Szerdára várható eredmény

Az eddigi mintákból még nem sikerült influenzát kitenyészteni, így nem tudják megmondani, milyen vírussal állnak szemben - közölte a tiszti főorvos. Annyi biztos, járvány van, és leginkább az óvodásokat és általános iskolásokat veszélyezteti. Az orvosok főként lázcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket és antibiotikumokat írnak fel, így a megye gyógyszertárjainak a forgalom is jelentősen megnövekedett. Reményeik szerint a laboratóriumi vizsgálatok szerdára pontos információkkal szolgálnak a járvány okozójáról.