Tömeghisztéria a rendelőkben

2001.01.24. 11:07
Még nincs influenzajárvány, legalábbis az Országos Epidemiológia Központ szerint. Eddig csak Somogy megyében sikerült kimutatni az influenza A-típusát, ahol mintegy tizenöt iskolát, illetve óvodát zártak be. Az emberek hisztérikusan keresik fel az orvosokat, Tolna megyében a hétvégén tízszeresére nőtt a rendelők forgalma. A járvány végigsöpör a megyéken, szerdán öt iskola nem nyitotta ki kapuit Baranyában.
Van rá esély, hogy országos influenzajárvány törjön ki - mondta el lapunknak Pintér Alán országos tiszti főorvos. A járvány végigsöpörhet az országon, azonban a megbetegedések enyhe lefolyásúak, és főként a nyugati országrészben élőket veszélyezteti.

Somogy megye a legveszélyeztetettebb

Melles Márta, az Országos Epidemiológia Központ főigazgató-helyettese szerint még nem beszélhetünk országos járványról. Eddig Somogy, Tolna, Baranya, Pest és Vas megyében keresték fel tömegesen felsőlégúti és influenzaszerű megbetegedésekkel a rendelőket.

A legnagyobb probléma Somogyban van, ahol öt település - Buzsák, Kéthely, Nágocs és Somogyvár - iskolás és óvodás korú gyerekeinek 40-60 százaléka betegedett meg. Az epidemiológiai központ több mint húsz Somogyvárról érkezett mintát vizsgál. Kedd estére már kilencből sikerült kimutatni az influenza A-típusát. Ez ellen van oltóanyag.

A somogyvári iskolát elsőként zárták be, de szerdától már újra megindult a tanítás - tájékoztatta az Indexet az iskola igazgatója. A 219 gyerekből már csak 32-en hiányoznak. A megyei ÁNTSZ Járványügyi Főosztályától azt is megtudtuk, hogy a somogysárdi óvoda szerdán becsukta kapuit. Így mintegy tizenöt oktatási intézmény van zárva.

Kitört a hisztéria

Öt iskolát kellett bezárni Baranya megyében - mondta el az Indexnek Fekete Zsuzsa, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Sokan keresték fel a rendelőket légúti megbetegedésekkel, de az orvosok vérmintát még nem küldtek be a központba. Amint megtörténik, elkezdik vizsgálni, hogy influenzáról van-e szó. Az, hogy ilyen sokan mentek orvoshoz, a kitört hisztériának is betudható - vélekedik Fekete Zsuzsa.

Tolna megyében a hétvégén tízszeresére nőtt a rendelők forgalma, Vas megyében két iskolát és egy óvodát kellett bezárni. Budapesten viszont nem növekedtek az influenzás megbetegedések száma. Százhalombattán január 13. és 17. között hétszáz esetet regisztráltak a kisgyermekek között, azonban kiderült, nem influenzáról, hanem felsőlégúti hurutos megbetegedésről van szó.

Vezényszóra terjed a járvány

Egy 8. osztályos fiú megbetegedett, és attól kezdve vezényszóra terjedt a járvány - nyilatkozta az Indexnek Agg Imre, a nádasdi általános iskola és óvoda igazgatója. Egyeztetett a polgármesterrel, és úgy döntöttek, hogy keddtől bezárják az iskolát. A 232 tanuló fele betegedett meg, és a tanárok egyharmada sem jött dolgozni. Ugyanazok a tünetek, mint a Somogy megyei megbetegedéseknél, de senki sem meri kimondani, hogy influenzajárvány van.  • Hírek
  • Megtakarítás