Szilárda
0 °C
6 °C

Jászladány romái is Strasbourgban bíznak

2001.03.29. 10:25
A jászladányi cigányok végső esetben kivándorolnak Strasbourgba, ha problémáikra valós megoldás nem születik - tájékoztatta az Indexet Kállai László, a roma kisebbségi önkormányzat vezetője. A romák februárban tartottak egy figyelmeztető éhségsztrájkot, az akkor benyújtott petíciójukra adott márciusi választ azonban nem tartják kielégítőnek. A polgármester szerint a romák valótlan problémákat írtak le, és nem hiszi, hogy a második éhségsztrájk célravezető lesz.

A jászladányi romák kisebbségi önkormányzatának öt képviselője február 27-28-án éhségsztrájkot tartott, és petíciót nyújtott be a helyi önkormányzat képviselőinek. A petícióra a testület március 26-én válaszolt, ám a romák nem elégedettek a válasszal, és sérelmezték azt is, hogy nem kaptak hozzászólási jogot a testületi ülésen. Az írásos választ végül postán küldték el a roma önkormányzathoz. A roma önkormányzat szélesebb körű, kiterjedt megmozdulást, tiltakozást tervez. A további teendőkről a csütörtökre tervezett lakossági fórumon döntenek, ahová Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetőjét is meghívták.

Cigány padok - magyar padok

A megkülönböztetés ott kezdődik, mikor gyermekeinket az iskolában külön padokba ültetik, így cigány és magyar padokokat tartanak fenn a tanintézményben - mondta az Indexnek Kállai László, a roma kisebbségi önkormányzat képviselője. Ezt a sérelmet a februári éhségsztrájkunkat követő petíciónkban is megfogalmaztuk. Továbbá azt sérelmezzük, hogy a kisebbségi önkormányzat jogait nem engedik gyakorolni, a segélyezési rendszer rosszul működik, az érvényes építési tilalom miatt nem tudunk új házakat építeni, még mindig putrikban lakunk - panaszkodik Kállai László.

A polgármester - területrendezésre hivatkozva - hároméves építési tilalmat rendelt el a faluba, így senki sem építhet új házat. "Az sem jó, hogy putrikban lakunk, de irigykednének, ha új házba költöznénk" - mondta Kállai László. Ha a sztrájk vagy egyéb tiltakozási forma nem jár sikerrel, akkor komolyan elgondolkozunk azon, hogy Strasbourgba vándoroljunk ki - fejezte be Kállai.

Valótlan problémák?

Jászladánynak 6200 lakosa van, a felmérések szerint 1800-an cigányok. Dankó István, a független jelöltként megválasztott polgármester szerint a roma kisebbségi önkormányzat nem próbálta ki az összes, demokrácia biztosította eszközt, hanem rögtön a "belső Ázsiára jellemző" eszközhöz, a sztrájkhoz nyúlt. A polgármester szerint a romák valótlan problémákat fogalmaztak meg petíciójukban. Az arra adott válaszkor pedig nem akart vitafórumot rendezni, ezért nem adott szót a roma kisebbség képviselőinek.