Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Újabb romák készülnek Strasbourgba

2001.03.26. 13:09
Újabb romák határoztak úgy, hogy elhagyják az országot, és Strasbourgban kérnek menedékjogot. A hét komlói család az évek óta őket érő faji diszkrimináció miatt döntött a kivándorlás mellett. Értesüléseink szerint egyelőre nem vették fel a kapcsolatot a zámolyiak útját szervező Krasznai Józseffel. A családok kérésére az Országos Cigány Önkormányzat teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben.
Hét komlói roma család döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot, és Strasbourgban kér menedékjogot - tájékoztatta az Indexet Kiss János, a komlói cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. Kiss nem kívánta elárulni a családok távozásának konkrét okait, csupán annyit mondott: az utóbbi években sorozatosan érték őket olyan jogsérelmek, amelyeket származásuk miatt kellett elszenvedniük.

'Különbözik a zámolyi esettől'

A kisebbségi vezető hangsúlyozta, hogy a zámolyiakétól különböző esetről van szó, hiszen az országot elhagyni szándékozók nem élnek rossz anyagi körülmények között. Kiss értesülései szerint egyébként a komlóiak nem állnak kapcsolatban a zámolyi romák utazását is intéző Krasznai Józseffel. Kiss János elárulta még, hogy napok óta egyeztetnek a családokkal a kivándorlás körülményeiről, tájékoztatják a felmerülő nehézségekről és próbálják őket lebeszélni az ország elhagyásáról.

Az önkormányzat nem érti...

Páva Zoltán komlói polgármester nem kívánta kommentálni az értesülést, mondván az ügy részleteiről az önkormányzatnál semmi biztosat nem tudnak, így a kivándorolni szándékozók személyét sem ismerik. A testület egyébként értetlenül áll a romák szándéka előtt, hiszen a közelmúltban 130 millió forintot költöttek arra, hogy 52 családnak lakást vásároljanak, és minden egyéb támogatást is megadnak a városban élő cigányoknak.

Az Országos Cigány Önkormányzat elítéli a kivándorlást

Gál József, az OCÖ alelnöke az Indexet arról tájékoztatja, hogy a komlói családok kérésére rendeltek el hírzárlatot az ügyben. Gál azt is elmondta, hogy hétfőn egész nap folynak az egyeztető tárgyalások az OCÖ és a családok között, és bár úgy tudja a döntésük végleges, a részletekről csupán kedden tájékoztathatja a közvéleményt.

Az OCÖ egyébként nem ért egyet a roma kivándorlással, bár lélekben az országot elhagyókkal vannak - fejtette ki Gál, aki hozzátette: ilyen indokok alapján, egy jobb élet reményében családok ezrei hagyhatnák el az országot, ám az semmire nem jelentene megoldást.

Horváth Aladár: nem lesz tömeges kivándorlás

Nem hiszem, hogy a zámolyi eset tömeges kivándorlást váltana ki a magyarországi romák körében, bár az ő példájukon felbuzdulva biztos sokan megpróbálnak majd menedékjogot kérni – nyilatkozta lapunknak Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője. Horváth inkább attól tart, hogy az a potenciális roma középosztály hagyja majd el az országot, akik húzóerőt jelenthetnének a hazai cigányság számára. Ők, a polgárjogi alapítvány vezetője szerint külföldön is könnyebben kaphatnak munkát, hiszen végzettségük van, nyelveket beszélnek. Horváth magánemberként úgy gondolja: "ameddig egy hajszálnyi esély is van arra, hogy Magyarország a romák számára is demokratikus államként működhet, addig maradok."  • Vennék
  • Bankszámla