Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Egy öttagú roma családot nem fogad be Franciaország

2001.03.20. 20:29
Elutasító döntésről kapott értesítést kedden Strasbourgban egy öttagú zámolyi roma család két felnőtt tagja. Az MTI jelentése szerint a menekültügyi hatóság azzal indokolta döntését, hogy nem tudtak teljes bizonyosságot szerezni a tekintetben, hogy a kérelmezők állandó jelleggel Zámolyon laktak-e az általuk említett időszakban. Ez az első elutasító határozat a zámolyi romák esetében. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága úgy döntött nem vizsgálódik tovább a Jane's Intelligence Digestben a zámolyi romák és az orosz titkosszolgálatok közötti állítólagos kapcsolatáról megjelent cikkével kapcsolatban. A testület kedden másodszor is meghallgatta Demeter Ervin titokminisztert, a honatyák szerint azonban érdemi információ nem hangzott el az ülésen.
Egy öttagú zámolyi roma család két felnőtt tagját a francia menekültügy hivatal (OFPRA) kedden arról tájékoztatta, hogy menekültstátus iránti kérelmüket elutasította. A hivatal a negatív döntést azzal indokolta: nem tudtak teljes bizonyosságot szerezni a tekintetben, hogy a kérelmezők állandó jelleggel Zámolyon laktak-e az általuk említett időszakban. Krasznai József, a Strasbourgban tartózkodó romák szóvivője közölte: fellebbezést nyújtanak be a francia hivatalhoz.

Ez az első elutasító határozat a zámolyi romák esetében, eddig 15-en részesültek pozitív elbírálásban a kint tartozkodó 46 közül. Legutóbb, pénteken azt a Lakatos Melindát és élettársát, Góman Andrást tájékoztatták az OFPRA kérelmük pozitív elbírálásáról, aki előbb visszautazott Franciaországból Zámolyra, majd a múlt héten ismét visszatért Strasbourgba. Az első kérelmet menekültstátusz megadásáról még két hete döntött a francia menekültügyi hivatal.

Nem vizsgálódnak a 'Zámoly-akcióról'

A Zámoly-saga másik szálát, az orosz titkosszolgálatok és a romák közötti állítólagos operatív összefüggés ügyét, úgy tűnik elvarrta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A testület kedden - miután másodszor is meghallgatták Demeter Ervin titokminisztert - úgy döntött, nem vizsgálódik tovább a Jane's Intelligence Digestben a zámolyi romák kapcsán megjelent értesülésekkel kapcsolatban. Nem hallgatják meg tehát a brit lap önként ajánlkozó főszerkesztőjét, és nem folytatnak vizsgálatot az ügyben, bár erre meglenne a lehetőségük. A testület ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

A titokminiszter az első meghallgatást követően közölte, hogy bár vannak információik az ügyről, azok alapján sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a brit lap értesüléseit. Demeter kedden úgy tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a nemzetbiztonsági hivatal főigazgatójával együtt ismertették bizottság tagjait az ügyben rendelkezésükre álló információkat, és tájékoztatták őket a szükséges intézkedésekről - ezek azonban nem publikusak. Arra a kérdésre, hogy a közvélemény szerezhet-e tudomást az ügy részleteiről, a titokminiszter igennel válaszolt, ám ennek időpontját nem tudta meghatározni.

Demetert is támadják

Az ülés után a testület elnöke, Keleti György felvetette a titokminiszter alkalmatlanságát posztja ellátására. ,,Az a magatartás, amelyet Demeter úr ebben az ügyben tanúsított azt mutatja, hogy politikai értelemben alkalmatlan pozíciója betöltésére" - mondta a szocialista politikus.

Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak szószólója pert kíván indítani a Jane's Intelligence Digest című angol titkosszolgálati szaklap ellen - adta hírül a Magyar Hírlap. Krasznai célja, hogy a valóság bizonyítására, illetve nyilvánvalóan hamis hírt terjesztő forrásai megnevezésére kötelezzék az orgánumot.