Gerzson
-3 °C
3 °C

Nem vizsgálódnak a 'Zámoly-akcióról'

2001.03.20. 16:55
A Nemzetbiztonsági Bizottság nem vizsgálódik tovább a Jane's Intelligence Digestben a zámolyi romák kapcsán megjelent értesülésekkel kapcsolatban. A testület kedden másodszorra hallgatta meg az ügyben Demeter Ervin titokminisztert, és bár ellenzéki képviselők szerint semmiféle érdemi információ nem hangzott el az ülésen, a beszámolót elfogadták, a további vizsgálódásra vonatkozó javaslatokat pedig elutasították a honatyák.
Második alkalommal hallgatta meg zárt ülés keretében kedden az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága Demeter Ervin titokminisztert a Jane's Digest Intelligence-ben a zámolyi romák állítólagos orosz titkosszolgálati befolyásolásáról közölt értesülésekkel kapcsolatban. A brit szaklap február végi cikkében azt állította, hogy információi szerint Moszkva bujtatta fel a romákat a kivándorlásra és a politikai menedékjog-kérelemre, hogy ezzel rosszabb színben tüntesse fel hazánkat az uniós csatlakozási tárgyalásokon.

Marad a homály

A titokminiszter az első meghallgatást követően közölte, hogy bár vannak információik az ügyről, azok alapján sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a brit lap értesüléseit. Második beszámolója után Demeter úgy tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a nemzetbiztonsági hivatal főigazgatójával együtt ismertették bizottság tagjait az ügyben rendelkezésükre álló információkat, és tájékoztatták őket a szükséges intézkedésekről - ezek azonban nem publikusak. Arra a kérdésre, hogy a közvélemény szerezhet-e tudomást az ügy részleteiről, a titokminiszter igennel válaszolt, ám ennek időpontját nem tudta meghatározni.

Lezártnak tekintik az ügyet

A bizottság az ellenzéki és kormánypárti képviselők támogató szavazataival - 9 igen, 3 nem és egy tartózkodás mellett - elfogadta Demeter beszámolóját. A testület elutasított két, a vizsgálódás folytatására vonatkozó javaslatot: így nem hallgatják meg a Jane's főszerkesztőjét, aki egyébként önként jelentkezett a beszámolóra, és nem folytatják a vizsgálatot az ügyben, bár erre a törvény lehetőséget adna számukra. A grémium így részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Keleti szerint a titokminiszter alkalmatlan

Az a magatartás, amelyet Demeter úr ebben az ügyben tanúsított azt mutatja, hogy politikai értelemben alkalmatlan pozíciója betöltésére - jelentette ki Keleti György, a bizottság szocialista elnöke, aki szerint a titokminiszter érdemi információval nem szolgált az ügyben. Hack Péter szabad demokrata képviselő szerint a két meghallgatáson eddig semmiféle konkrétumot nem hangzott el arról, hogy a romák kivándorlását támogatta-e valamelyik titkosszolgálat.

Krasznai bepereli a brit lapot

Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak szószólója pert kíván indítani a Jane's Intelligence Digest című angol titkosszolgálati szaklap ellen - adta hírül a Magyar Hírlap. Krasznai célja, hogy a valóság bizonyítására, illetve nyilvánvalóan hamis hírt terjesztő forrásai megnevezésére kötelezzék az orgánumot.