Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Nem veszélyezteti EU-csatlakozásunkat a zámolyiak menekültstátusa

2001.03.09. 19:45
A francia külügyi szóvivő nem tartotta kritikai értékelés tárgyának, hogy az országos menekültügyi főhatóság, az OFPRA politikai menedékjogot adott a zámolyi romák közül nyolc személynek. Azzal érvelt, hogy az OFPRA jogilag független, így a francia külügyminisztérium nem kommentálja a döntését. A párizsi külügyi szóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra: volt már rá példa, hogy Franciaország olyan személyeknek adott politikai menedékjogot, akik az Európai Unió valamelyik jelöltországából érkeztek.
Volt már olyan, hogy felvételre váró országok állampolgárainak adott politikai menedékjogot Franciaország, például spanyoloknak, portugáloknak, görögöknek, amint arra is volt példa, hogy a bővítés mostani szakaszában jelentkező, tehát kelet-európai országokból jöttek kapták meg ezt a jogot - nyilatkozta a Magyar Rádió párizsi tudósítójának Francois Rivasseau, a francia külügyminisztérium szóvívője. Ez a franciaországi menedékjog nem ok a kibocsátó ország uniós jelentkezésének elutasítására. Egyéni esetekről van szó - folytatta a francia külügyi szóvivő, olyan egyéni esetekről, amelyeket vizsgálva talán az érintett országok hatóságai következtetéseket vonnak le. De hogy ez nem ok az uniós jelentkezés elutasítására, mutatja az is, hogy már volt példa az ellenkezőjére - fejezte be a francia külügyi szóvivő.

Horváth: a menekültstátus megadása nem minősíti a kormányt

Eddig három felnőtt korú zámolyi roma kapott menekültstátust Franciaországban, a döntések részletes indoklása azonban a Külügyminisztérium előtt továbbra sem ismeretes - közölte Horváth Gábor, a külügyi tárca szóvivője pénteken az MTI-vel. A szóvivő hangsúlyozta: Németh Zsolt, a tárca politikai államtitkára a nap folyamán úgy foglalt állást, tévedés volna úgy beállítani a kérdést, hogy a romák személyes beadványára Franciaország Magyarországot, a magyar demokratikus berendezkedést vagy a kormányt minősítené. Németh Zsolt leszögezte azt is, Magyarországot folyamatosan értékeli az Európai Unió, amely számos alkalommal megerősítette, hogy hazánk elvitathatatlanul teljesíti az uniós csatlakozás politikai kritériumait.

A hazai romák egy részénél felmerülő kérdések nem politikai természetűek. A Külügyminisztérium nem tudna egyetérteni olyan megközelítéssel, amely a szociális, oktatási, életmóddal összefüggő kérdéseket külpolitikai problémaként tüntetné fel. Fontos látni, hogy Magyarországnak az ügy kapcsán nincs konfliktusa Franciaországgal - hangsúlyozta Horváth Gábor.

Krasznai szerint nyolc család fog menekültstátust kapni

Krasznai József, a zámolyi romák szószólója a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott: a francia menekültügyi hivatal képviselői Magyarországon is meggyőződtek arról, hogy igaz, amit a romák állítanak az ellenük elkövetett itthoni támadásokról, az őket ért inzultusokról. Krasznai szerint a kint tartózkodó 11 roma család közül nyolc nagy valószínűséggel megkapja a menekültstátust. Három család több mint valószínű, hogy még nem fogja megkapni, ugyanis az ő meghallgatásuk Párizsban még nem történt meg. Krasznai szerint az ügy előmozdítását az segítette elő, hogy a francia állam felkérte a magyar államot, hogy vállaljon felelősséget nyilvánosan a zámolyi romák védelméért, ezt azonban nem tette meg.

"Úgy gondolom, az a mozgalom, ami elindult Franciaországban mellettünk, az, hogy a magyar állam egy hadjáratot indított ellenünk, ez mind a mi malmunkra hajtotta a vizet" - jelentette ki Krasznai.

A zámolyiak szóvívője újra vádol

Az a fiatalasszony, aki három gyerekével hazajött Magyarországra, nem önszántából jött. A Polgármesteri Hivatal ugyanis egymillió forintot ígért zámolyi lakásuk felújítására, az Országos Cigány Önkormányzat pedig másfélmillió forintos támogatást ígért, és ezenkívül az önkormányzat egy 50 ezer forintos élelmiszercsomagot adott át nekik, amikor megérkeztek - állította rádióinterjújában Krasznai. A zámolyi romák szóvívője szerint a fiatalasszony döntését az is elősegítette, hogy a rendőrség azt mondta, amennyiben hazajönnének, mobiltelefont kapnának, meg vigyáznának rájuk.

Minden érintett cáfol

A Magyar Rádió tudósítója megkereste az Országos Cigány Önkormányzatot, ahol Osztojkán Béla, az önkormányzat alelnöke cáfolta a másfél milliós támogatásról szóló ígéretet. Mint mondta, ha lenne ennyi pénzük, fontosabb dologra költenék, nem arra, hogy ezzel csalogassák haza a romákat. A zámolyi polgármester, Újvári József kijelentette, ők sem tettek semmiféle ígéretet a hazatérő fiatalasszonynak. Nem is tehetnének, és nem adtak neki semmiféle élelmiszercsomagot sem. A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság szóvívője, Németh Lajos elmondta, a zámolyi romákkal semmiféle megbeszélést nem folytattak, nem ígértek nekik mobiltelefonokat, és állandó felügyeletet sem hazatérésük esetére. Ha fenyegetve lenne bárki, aki hazajön és ez bizonyságot nyer, mint minden más esetben, természetesen gondoskodnának megfelelő védelemről.