Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

További menekültekre számít a zámolyiak szószólója

2001.03.13. 13:35
A tavaly július óta Franciaországban időző zámolyi romák szószólója biztos abban, hogy hamarosan szórványos kivándorlás indul meg a zámolyiak példája nyomán. Krasznai József kijelentette: az a feltételezés, hogy a zámolyiak az orosz titkosszolgálattal állnának kapcsolatban, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a kormányhoz közel álló lap lejáratási akciójának része. Szerinte hamarosan mind a 46 roma megkapja a menekültstátust.
Krasznai József, a tavaly július óta Franciaországban időző zámolyi romák szószólója érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg 46, Zámolyról és Csórról érkezett roma tartózkodik az elzászi városban.

A kormány bírálja a strasbourgi döntést
A kormány úgy véli, hogy a franciák döntése veszélyeket hordoz magában, mert felerősítheti Magyarországon a romaellenes hangokat. Orbán Viktor a Magyar Televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, a franciaországi döntés nem befolyásolja hazánk életét. Borókai Gábor kormányszóvivő közölte: nem politikai menekült státust kaptak a zámolyiak. A kormányülésen pedig a külügyminiszter és az igazságügyi miniszter asszony adott tájékoztatást a kialakult helyzetről. A beszámolók és a saját tapasztalatai alapján egyértelműen azt állapította meg a kormány, hogy a bizottság döntése ,,méltánytalan, megalapozatlan és igazságtalan volt." A Strasbourgban tartózkodó romák közül két család nyolc tagja a múlt héten kapott menekült státust a francia hivataltól.
Hétfőn a Strasbourgban tartózkodó zámolyiak közül a másik, menekültstátust kapott család is átvette a helyi prefektúrán a megváltozott jogi helyzetet igazoló hivatalos papírokat.

A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) a múlt héten három Strasbourgban tartózkodó zámolyi nagykorú kérelmezőnek, és a hozzájuk tartozó öt gyermeknek adta meg a menekültstátust. Góman Ildikó és három gyermeke múlt szerdán kapta meg az OFPRA pozitív döntését tartalmazó értesítését. A strasbourgi prefektúrán rendelkezésükre bocsátott fényképes igazolvány birtokában a család ezentúl szabadon közlekedhet Franciaországban, maga választhatja meg lakhelyét, és a felnőtt kedvezményezett munkát is vállalhat. Egy másik négytagú család múlt csütörtökön kapta meg a dokumentumokat.

Hamarosan mindenki megkaphatja a státust?

Krasznai József szerint hamarosan mindenki megkapja a menekültstátust, mert - bár a többiek folyamodványára még nem érkezett válasz - abban nem hisz, hogy a franciák döntése szerint a zámolyi romák felét üldözik, a másik felét nem.

Krasznai hisz abban, amit a franciák eddig is képviseltek, azaz, hogy döntésükkel elfogadták azt a tényt, hogy Magyarországon a romákat, a zámolyi romákat üldözik.

Szórványos kivándorlás

A romák szószólója szerint folyamatosan hagyják el Magyarországot romák, csak az a kérdés, hogyan teszik ezt - nyilvánosan vagy sem. A zámolyiak nyilvánosan tették, ennek köszönhetik, hogy nem utasították el a kérelmüket. Hogy nagyobb hullámban indulnának el romák, azt Krasznai nem tartja valószínűnek, de abban, hogy a szórványos kivándorlás megindul, biztos.

Vasárnap reggel visszaérkezett Strasbourgba Lakatos Melinda is, aki három gyermekével néhány héttel ezelőtt utazott haza Zámolyba. Az asszony azért döntött a visszatérés mellett, mert félig romos házukat Zámolyon március 20-án elárverezik.

A kivándorlást a romák kéviselője szerint kizárólag a kormány tudja megállítani - egy olyan programmal, mellyel rövid időn belül kézzelfogható eredményeket lehet elérni a lakásviszonyok, az oktatás és a foglalkoztatás terén.

A nyugati nagyhatalmaktól anyagi és erkölcsi támogatást kell kérni - hangsúlyozta Krasznai, ez eleddig nem történt meg.

Kaltenbach és Báthory a romákról

Kaltenbach Jenő, az Emberjogi Hivatal országgyűlési biztosa az m1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy a zámolyi romák 18 milliós perét elutasították, és senkit sem vont a bíróság felelősségre. Krasznai szerint ez politikai döntés eredménye.

Báthory János, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke ugyanabban a műsorban azt hangsúlyozta, hogy sokkal intenzívebben, komolyabban kellene a romaügyet kezelni, rövid távú programokban kell gondolkodni, így lehet megoldást találni, ezzel Krasznai messzemenően egyetért.

Lejárató akció?

Arra a kérdésre, hogy a zámolyi romák álltak-e az orosz titkosszolgálattal kapcsolatban, Krasznai József kijelentette: a feltételezés mindenki számára nyilvánvalóan komolytalan, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a kormányhoz közel álló lap lejáratási akciójának része volt ez az álhír.

Londont is bevonnák a zámolyi ügy kivizsgálásába
A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának legutóbbi ülésén valóban felmerült, hogy meghallgassák a zámolyi romákkal kapcsolatos események és az orosz titkosszolgálatok közötti összefüggésekről már több cikket közlő Jane's Intelligence Digest főszerkesztőjét. Az értesülést Keleti György, a testület szocialista tagja megerősíttette a Magyar Hírlapnak, bár szerinte logikusabb lenne, ha a bizottság a londoni parlament azonos testületével venné fel a kapcsolatot. Keleti nem tud azonban arról, hogy szélsőséges csoportok állnának a zámolyi romák kivándorlásának hátterében, ahogyan azt a Népszabadság szombati cikke állította. Moszkvában továbbra sem kívánnak reagálni a zámolyi romák és az orosz titkosszolgálatok közötti összefüggést felvető brit lapértesülésre: nem vették fel hivatalosan a kapcsolatot az ügyben Budapesttel, és nem foglalkoznak a Jane's-szel sem.
Igaz, hogy a zámolyiak csoportja kapott egy izreeli nőtől 4200 dollárt, ő azonban 1996 óta a Krasznai család barátja. A cigány holocaustról forgattak filmet, így kerültek Krasznai József édesanyjával kapcsolatba, később komoly barátságba - meséli Krasznai.

A hölgy nem is tudott arról, hogy el akarják hagyni az országot, csak felhívta őket, hogy Magyarországra érkezik. Krasznaiék figyelmeztették, telefonáljon, mielőtt érkezne, mert elképzelhető, hogy mire Magyarországra ér, már nem lesznek ott. Miután elmondták, hogy az országot elhagyni készülnek, és 46-uknak négyszázezer forintja van, kaptak tőle 4200 dollárt.

Krasznai szerint az is nonszensz, hogy az ügy hazai szélsőjobbosok akciója lett volna - sem a jobboldallal, sem a baloldallal nem volt olyan kapcsolata, hogy bárki irányította, ötletet adott volna neki.

A kanadaiak maradnának Kanadában

Krasznai József közölte azt is, hogy a Kanadában letelepedni szándékozók maradnának Kanadában, nem tervezik, hogy visszautaznának Európába.

Még nem tudni, kapnak-e letelepedési engedélyt, a strasbourgiak is közel hét hónap után kapták a papírokat - egyelőre közülük is csak néhányan - folytatta Krasznai. A romák képviselője szerint a között, hogy ő a csoport vezetője, és hogy öccse, Krasznai András (az eddigi hírekkel ellentétben nem a fia, hanem az öccse) és családja kapta meg először a papírokat, semmi összefüggés nincs.

Krasznai azt is elmondta, hogy jelenleg is folyik az a büntetőügy, amely a csákvári fiatalok és a zámolyiak halálos kimenetelű verekedése miatt indult meg. Az ügyben Krasznai szerint két Strasbourgban tartózkodó magyarországi roma érdekelt, mindekét nőt garázdasággal vádolják. Egyikük Krasznai elmondása szerint 48 éves és 97 százalékos vak, másikuk pedig egy akkor, 1999 augusztusában 14 éves lány.

Az Igazságügyi Minisztérium kérte a francia hatóságokat, hogy a magyarországi tárgyalásra adják ki őket, ellenben nemzetközi törvény védi őket, csak a Francia Menekültügyi Hatóság (OFPRA) engedélyével hagyhatják el az országot. Ezt a döntést pedig súlyos vád alapján hozzák csak meg - nyolc-tíz hónap múlva kezdődik el a tárgyalás a két ország között.

Krasznai József szerint mind a 46 Franciaországban tartózkodó roma helyzetét megoldottnak látja, a gyermekek iskolába, óvodába járnak, március huszadika után pedig a kelet-franciaországi város önkormányzata szociális bérlakást utal ki mindannyiuknak, függetlenül attól, hogy megkapta-e a menekültstátust.

Azok, akik megkapták a papírokat, munkát vállalnak - hangsúlyozta a zámolyiak vezetője. Krasznai András az átmeneti szálló konyháján az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok után munkába állhat. Felesége a gyermekek miatt nem fog állást vállalni egyelőre. Góman Ildikó takarítani fog egy magyar származású helyi vendéglátósnál.

Krasznai nem hiszi, hogy kivonulásukkal kárt okoztak volna Magyarország imidzsének. Szeritne, ha a kormány saját javára tudja fordítani ezt a helyzetet, pozitívan is állhat majd a mérleg nyelve. Krasznai hangsúlyozta: nem lehet szőnyeg alá söpörni a problémákat, alulképzett és munkanélküli csoporttal nem csatlakozhat Magyarország az EU-hoz. Így viszont komoly esély van arra, hogy uniós segítséggel a romák helyzetét tisztába lehet tenni.

A Strasbourgi Francia-Magyar Társaság közleménye

A Strasbourgi Francia-Magyar Társaság a Dernieres Nouvelles d'Alsace című regionális újság hét végi számában hirdetés formájában tette közzé az OFPRA-hoz intézett tiltakozásának szövegét. Fabienne Wassmer, a társaság elnöke ellentmondásosnak minősíti, hogy Franciaország, amely a maga részéről nem írta alá a regionális nyelvek chartáját, feljogosítva érzi magát egy demokratikus állam elmarasztalására. A közlemény szerint a menekültstátus megadásához arról is meg kellett volna bizonyosodni, vajon igaz-e, hogy a magyar állam tényleg nem képes garantálni a zámolyiak biztonságát.