Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapest egészére kiterjedhetnek a fosztogatások

2006.09.20. 18:16
Petrétei József rendészeti miniszter a parlament bizottságainak készített kétoldalas jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőszakos cselekmények még napokig eltarthatnak, és a "garázda csoportok a tüntetők életét, vagyonát veszélyeztethetik". A miniszteri jelentés szerint nóvum, hogy a futballhuligánok a politikai rendezvényeken tapasztalt atrocitások meghatározó részesei lettek.

Az elmúlt napokban 66 személyt állítottak elő a rendőrök, olvasható Petrétei József rendészeti miniszter jelentésében, amelyet a parlament bizottságainak valamint a köztársasági elnökének írt. A rendőrök közül eddig 134-en sérültek meg.

A jelentés kitér arra, hogy a tüntetésekre ezres létszámú szélsőséges nézeteket valló csoportok rátelepültek. Új jelenség, hogy a "társadalomban kevésbé szocializálódott futballhuligánok is a politikai rendezvényeken tapasztalt atrocitások meghatározó aktív részesei lettek" - olvasható a jelentésben.


Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter és Garamvölgyi László

Háttérből irányítanak

Az erőszakos cselekményekre felbújtó, a jelentés szerint "verbálisan ösztönző felhívók" visszahúzódnak a háttérbe, írja Petrétei, aki szerint az elmúlt napok azt vetítik előre, hogy atrocitásokkal a továbbiakban is számolni kell. "Egyes vidéki településekről tudatosan irányítanak ilyen személyeket a fővárosba".

A jelentés megállapítja, hogy a garázdák a békés tüntetők életét és vagyonát közvetlenül veszélyeztetik, a kialakuló pánik beláthatatlan következményekkel járhat. "Budapest egész területére kiterjedő közveszély okozással, fosztogatással, adott esetben az alkotmányos rend veszélyeztetésével is lehet számolni" - olvasható a rendészeti miniszter összefoglalójában.