Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kongott a hódmezővásárhelyi József Attila-szobor

2005.10.04. 14:05
A vasárnap felavatott hóüdmezővásárhelyi József Attila szobor egy része a Népszabadság keddi híre szerint nem bronzból, hanem viaszból készült el. Kedden délelőtt a város polgármestere sajtótájékoztató keretében kongatta meg a raktárban álló műalkotást, demonstrálandó, hogy az alkotás anyaga nem viasz. Az újságírók is megvizsgálhatták a szobrot, amit ők is fémként azonosítottak.

A Népszabadság cikke szerint Hódmezővásárhelyen azt terjesztik, hogy vasárnap Áder János, a Fidesz frakcióvezetőjének szoboravatása "átverés" volt. A lap szerint József Attila-emlékmű nem készült el időben. A lap szerint a szoborcsoport felső részét, a költő székét, és az asztali lámpát avatták bronzból, míg József Attila, a mama és két gyerek figurája nem fémből készült.

Hazug rágalom

A viaszfigurákat bronzszínű sprével fújták le. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint hazugság és provokáció, ami a József Attila-szobor körül történik. Az alkotás talapzata, amelyet korábban megrongáltak, megsüllyedt, és ezért kellett a művet ideiglenesen elszállítani - közölte Lázár János polgármester kedden az MTI-vel. Kijelentette: aki azt állítja, hogy a szobor nem készült el időre, ezért egyes részeit viaszból pótolták, az hazudik; mindez rágalmazás az önkormányzat felé, sérti a város jó hírét, így peres eljárásban kívánják tisztázni az ügyet.

A szobor talapzata valószínűleg talajmechanikai okok miatt süllyedt meg, feltételezhető, hogy nem bírta a művészeti alkotás részét képező mintegy öt méter magas és mintegy 3-4 tonna súlyú kőoszlopok nyomását - mondta. Hozzátette: a vasárnap felavatott alkotás napokon belül visszakerül eredeti helyére, jelenleg az önkormányzat egyik raktárában áll, ahol bárki meggyőződhet a mű anyagáról.

Újságírók tesztelték

Kedden délelőtt több újságíró élt is a lehetőséggel: Kószó Péter alpolgármester a sajtó képviselőinek jelenlétében csomagolta ki a hétfőn elszállított alkotást, melyet egy feszítővassal meg is kopogtatott. Ezt követően az újságírók - így az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója is - személyesen meggyőződhettek arról, hogy valóban bronzból van a szobor.

Az alpolgármester elmondta, József Attila édesanyjának alakja Kligl Sándor szegedi műtermében van, mivel a leemelés során kisebb sérülés keletkezett a felületén, amelyet ki kell javítani. A megsüllyedt szobrot oldalról megtámasztották, és jelenleg is folyik az alap megerősítése.