Juhász Péter különösen veszélyes a társadalomra

2007.02.07. 11:53
A Fővárosi Bíróság 2006 december 8-án meghozott ítéletében helybenhagyta az önfeljelentő Juhász Péter ügyében született első fokú ítéletet. A Kendermag Egyesület szóvivője jogerősen 70 000 forint pénzbírságot köteles fizetni, mert otthonában saját használatra kis mennyiségű marihuánát termesztett.

Juhász Pétert az eljárásban a Társaság a Szabadságjogokért képviselte. A jogvédő szervezet stratégiai pernek tekintette az ügyet, és az elsőfokú bíróságtól alkotmánybírósági eljárás kezdeményezését kérte. Sikertelenül, a bíróság szerint ugyanis a legutolsó vonatkozó alkotmánybírósági határozat minden kérdést tisztázott.

Kit veszélyeztet otthon?

Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság nem fogadta el a védelem azon érvelését sem, mely szerint a társadalomra veszélyesség hiánya miatt nem valósult meg bűncselekmény, mert semmilyen érdeket nem sért, ha valaki saját használatra a saját otthonában kender növényt nevel.


Juhász Péter saját vizeletmintával ment a parlamenthez

Az első fokon eljáró bíróság szerint egy személy magatartása önmagában még nem veszélyeztetné súlyosan a közösséget, azonban Juhász Péter az önfeljelentéssel és az elektronikus médián keresztül felhívta a kábítószer-fogyasztására a társadalom figyelmét, a drogozás mellett foglalt állást, ezáltal komoly veszélyt jelent a társadalmi együttélésre.

Fokozott veszély, mert valamit gondol

A másodfokú bíróság még tovább vitte ezt a gondolatmenetet. Juhász Péter személye fokozottabban veszélyes a társadalomra, "mert a büntetőeljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer fogyasztás legalizálását hirdesse."

A TASZ szerdai közleményben fejezte ki felháborodását a bíróság érvelése miatt: "...a bíróság, mint minden alkotmányos intézmény, egyenrangú része a nyitott társadalomnak, s így a véleménynyilvánítás szabadságának is színtere. Az önfeljelentők akciója nem a kábítószer-fogyasztásra akarta felhívni a figyelmet, (...) pusztán demonstrálni akarták, hogy a marihuána fogyasztása nem veszélyes a társadalomra, és ezért nem értenek egyet annak büntetőjogi tiltásával. (...) Egy magatartás nem attól lesz kevésbé veszélyes, hogy titokban zajlik, és az érintettek a nyilvánosság előtt nem jelenítik meg problémájukat. A jogszabályok kritizálása, akár a legalizálás követelése senkit nem tesz veszélyessé, akkor sem, ha véleményének kifejtéséhez, a társadalmi vita felélénkítéséhez a nyilvánosságot és a jog eszközét kívánja felhasználni."  • Tippek
  • Hírek