Juhász: Normális ember nem háborúpárti

2003.03.06. 20:51
Juhász Ferenc is volt sorkatona - derült ki abból a beszélgetésből, amelyet a honvédelmi miniszter folytatott az index Törzsasztalánál. A felsőoktatási intézményekben tanulóknak, a családos embereknek nem kell rettegniük a behívótól. Az esetleges iraki háborúról szólva úgy fogalmazott, hogy még nem látott olyan normális embert, aki háborúpárti lenne.
"Én voltam sorkatona (25 évesen vonultam be, házasként, egy gyermekkel). Nagyon nehezen éltem meg, hogy olyan feladatokat kellett végezzek, amelyeknek semmi értelmét nem láttam" - nyilatkozta az Index Törzsasztalánál Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki hozzátette: 18 hónapi szolgálat után sem lett felkészültebb katona, sem "alakisabb" ember. A miniszter úgy fogalmazott, hogy 6 hónap alatt még annyi sem várható, mint korábban, ezért "alapvetően arra törekszik", hogy 2005 közepétől el legyen törölve a sorkatonaság intézménye.

Apuka-anyuka összeköttetései

A behívottak számát folyamatosan csökkentik. A felsőoktatási intézményekben tanulóknak, a családos embereknek nem kell rettegniük a behívótól. A miniszter szerint a mai struktúra nem felel meg a társadalmi igazságosságnak: "A fővárosiak és nagyvárosiak nagy többsége már ma is eleve alkalmatlan a sorkatonai szolgálati kötelezettségre. No, nem egészségügyi oka van az alkalmatlanságnak, hanem apuka-anyuka összeköttetéseinek."

Amerika békéje

"Én nem láttam még olyan normális embert, aki háborúpárti lenne" - válaszolta Juhász Ferenc az Index Törzsasztalánál az Irak elleni hadműveletet firtató kérdésre. Szerinte "teljesen természetes", hogy az ország nagyobbik fele és többsége elutasítja a háborút." A honvédelmi miniszter igyekezett megnyugtatni a közvéleményt: Magyarországot közvetlen veszély nem fenyegeti, a háború hatásaitól, fenyegetettségétől tartani nem kell. "Amikor én az Egyesült Államokkal való kapcsolatról beszélek, akkor nem Amerika háborúját támogatom, hanem Szaddám Huszein békéjét nem tudom elfogadni" - mondta Juhász.

A honvédelmi miniszter megismételte korábbi kijelentését: a taszári bázis átadásán, valamint a török védelemhez a légtér biztosításán kívül más katonai jellegű hozzájárulást nem teszünk. Egy hozzászólásra határozottan cáfolta, hogy túlzottan támogatjuk az egyesült Államokat háborús törekvésében. "Nem hiszem, hogy nyalásról lenne szó, hanem egy értékközösség vállalásáról".

Inkább az egyetemen bukna

Egy hozzászóló megemlítette: Juhász Ferenc szeptemberben beiratkozott a Pécsi Tudományegyetemre, hogy levelező tagozaton szerezzen újabb diplomát. Kérdése úgy szólt, hogy amennyiben a vizsgaidőszakban háborús helyzet uralkodik a világban, akkor hol bukna szívesebben: a politikában, vagy az egyetemen? A miniszter úgy reagált, hogy inkább az egyetemen buknék, "persze csak ha muszáj".  • Tippek
  • Bankszámla