Jolán
2 °C
4 °C

Szilvásy: Kormányzati adatokhoz is hozzá akartak férni

2008.09.12. 12:29
Kormányzati szervek információs rendszeréhez is megpróbált hozzáférni egy vállalkozás, amely internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, jelentette be a nemzetbiztonsági kabinet ülésén Szilvásy György titkosszolgálati miniszter. A Fidesz szerint Szilvásy György koncepciós eljárást próbál kreálni a párt lejáratására, ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordul.

Egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését", olvasható a nemzetbiztonsági kabinet ülése után a Szilvásy György miniszter titkársága által kiadott közleményben.

A kabinet a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter kezdeményezésére, egy folyamatban lévő büntetőügy kapcsán ült össze. Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél tartott házkutatást szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanúja miatt. A céget Horváth József a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti főigazgató-helyettese vezeti. Az ügy összefüggésben állhat azzal, hogy az egyik szolgáltatónál több milliónyi e-mailt törtek fel.

Mint a közleményben olvasható: Szilvásy György arról tájékoztatta a kabinetet, hogy egy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően "internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre".

"Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel" - tudatták a közleményben.

A tájékoztatás szerint az ügyben az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt". A nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még aznap a cég telephelyén illetve magánszemélyeknél számítástechnikai eszközöket foglalt le. Az adatok kiértékelése folyamatban van.

A miniszter beszámolója alapján a kabinet "kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását" - olvasható a közleményben.

A Fidesz hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordul  és lemondásra szólítja fel Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert. Demeter Ervin az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint a napokban nyilvánosságra került adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György előre felépített, koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt. Bővebben>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?