Frigyes
18 °C
24 °C

Pesten a felhőkarcolók nem nőnek az égig

2000.11.10. 13:28
Miután csütörtökön a XIII. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy megépíthetőek az Árpád híd közelébe tervezett száz méter körüli házak, a Fővárosi Közgyűlés válaszképp Budapest egész területén megtiltotta a 30 méternél magasabb házak építését. Az egymásnak ellentmondó határozat a két testület politikai nézeteltérését is tükrözi.
A XIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete csütörtök délutáni ülésén módosította a térségre vonatkozó építési keretszabályzatot, így a Váci út és Árpád híd körzetébe tervezett száz méter körüli ház megépítése lehetséges lett volna. A név szerinti szavazással, többségi határozattal elfogadott helyi rendelet ellen voksoltak viszont a fideszes és a MIÉP-es képviselők.


Az építészek így képzelték el a Váci út Árpád híd térségét A térségben már két magasnak számító ház található: a 93 méter magas rendőrségi épület és a 75 méteres TB-székház. Az építők a Finta Építész Stúdió és a Nieder Tervezőiroda lenne, ők képviselik az izraeli befektetőcsoportot is. A magas ház megépítése körüli huzavona 1999 novembere óta folyik.

A főváros visszavág

A péntek hajnalig ülésező Fővárosi Közgyűlés a MIÉP-es képviselők indítványára és a szabaddemokraták támogatásával tűzték napirendre a magas házak építésének megvitatását, és határozatukban megtiltották a 30 méternél magasabb házak építését Budapest egész területén. Ugyanakkor a főváros megszavazta, hogy a XIII. kerület rendeletének felülvizsgálásával a Közigazgatási Hivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A XIII. kerület az előírásoknak megfelelően még júniusban benyújtotta a módosításra szánt szabályozási tervet a fővárosnak, amelynek közgyűlése az erre biztosított 45 napon belül nem foglalt állást ez ügyben. A tervezetet a Fővárosi Tervtanács több alkalommal is megvitatta, s hosszas vita után egyetértettek abban, hogy a szóban forgó házak megépíthetőek. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője ezzel szemben az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: a szocialisták tisztességtelenül jártak el, amikor egy korábbi megegyezést felrúgva "puccsszerűen" elfogadták csütörtökön a XIII. kerületi rendeletet.

Legmagasabb épületek
ÉpületVárosMagasság (m)
Petronas BuildingsKuala Lumpur 452
Sears TowerChicago      443
Jim Mao BuildingShanghai 420
World Trade CenterNew York      415
Empire State BuildingNew York      381
Central PlazaHong Kong      374
Bank of ChinaHong Kong      369
Amoco BuildingChicago      346
John Hancock CenterChicago      344
AT&T World CenterChicago      306