Toronyház épül

2000.03.23. 16:47
Magyarország legmagasabb felhőkarcolóját készül felépíteni a világ legkisebb építési területén egy izraeli befektetőcsoport. A Váci út és a Róbert Károly körút sarkára álmodott, 25 emeletes és közel száz méter magas toronyházban szálloda, kávéházak, éttermek, üzletek és néhány iroda kapna helyet a tervek szerint. A toronyház fölépítésének engedélyezéséhez egyrészt a magas házak építését szabályozó rendelet módosítania kell a fővárosnak - ezzel precedens értékű döntést hozna a Fővárosi Tervtanács. A tervező szerint ugyanakkor jelentősen nem fog változni a városkép, hiszen a területen már áll a 93 méter magas rendőrségi épület és a 75 méteres TB-székház. A helyszíni szemle után viszont kijelenthetjük: azon a téren már egy gombostűt sem lehet leejteni.

Amikor körülnéztem a tervezett építkezés helyszínén, a XIII. kerületben, az első kérdésem az volt a narancssárga műszerrel babráló szürkesapkás fiatalemberhez, hogy nem tudja-e véletlenül, hová akarnak toronyházat építeni. Ide - mutatott körbe a mérőember: a TB-székház és az ORFK székháza mellé, a parkoló helyére.

Schneller István főépítész, a tervtanács elnöke elmondta: súlyos kérdésben kell döntést hozniuk, ezért a tervtanács a gondolat fölmerülésétől a végső kiérlelésig nyomon szeretné követni a beruházás folyamatát. A felhőkarcoló terveit tavaly novemberben mutatta be először a tervtanácsnak a két építészstúdió. A terveket akkor nem fogadták el - mondta a főépítész-, mert az építkezéshez kapcsolódó városrendezési terv még csírájában volt, az épületterveket viszont 15 változatban nyújtották be. A múlt héten összeült második tervtanács sem bólintott rá a toronyház engedélyezésére: mint a főépítész hangsúlyozta, előbb egyrészt több vizsgálatot el kell végezni, másrészt a jelenleg érvényes rendezési terv szerint toronyház nem is épülhet a területen.

A tervtanács elnöke szerint tehát először is le kell szűkíteni az alternatívák számát, majd azt szükséges megvizsgálni, hogy a területen jelenlévő, illetve más tervekben szereplő épületekkel összhangban van-e a toronyház - mondta az elnök. A főváros összeállítja azt a követelményrendszert is, amely megadja, hogy milyen elemzéseket kell bemutatni a következő tervtancsra.

Általában a magas ház problémája miatt is megoszlik a tervtanács véleménye. '92-ben már késhegyre menő vita alakult ki az úgynevezett gyémánttű miatt, vagyis a Népstadion mellé tervezett felhőkarcoló kapcsán. A terv nem valósult meg, viszont megszületett a város sziluettjére vonatkozó határozat. A rendelet szerint Budán egyáltalán nem, Pesten pedig a a belső területeken a Hungária körútig tilos magas házakat építeni.

Kivételes esetben egyedi elbírálás alapján dönthet a közgyűlés illetve közösen a főváros és a kerület. A kivételes eljárásnak azonban nincsenek meg a kidolgozott szabályai. Ez az ügy tehát precedens értékű - hangsúlyozta Schneller István -, tehát el kell szenvednie a kidolgozás miatt felmerülő problémákat is. A főépítész nem tudta meghatározni, mennyi idő szükséges a tervek elfogadására, így azt sem tudta megmondani, mikorra lehet a tervekből valóság.

Finta József, a toronyház tervezője szerint viszont három éven belül felépülhet Magyarország legmagasabb felhőkarcolja. A Finta Építész Stúdió és a Nieder Tervezőiroda a befektetőket képviselő ingatlanfejlesztési csoport egyértelmú megbízása alapján dolgozik.

A tervező szerint régóta megy a huzavona: szerinte a korábbi tervtanács novemberbern egyértelműen elfogadta a masgasház tényét, csak azt kérte, hogy a formáját pontosítsák. A januárban személycserékkel újjáalakult másáodik zsűri azonban a konkrét beépítés kérdései helyett újra a magasház (a harminc méternél magasabb épületek) problémájára tért vissza. A tőke viszont nem vár annyit, mint amennyit a városatyák gondolkodnak. Finta szerint ráadásul a mostani tervtanács nem egzakt és párbeszéd sem alakulhatott ki a felek között. Azért adtak le több tervet a tanácsnak - folytatta Finta-, mert úgy gondolták, brain-storming keretében egyeztethetnének. Az elhúzódó tervtanácsi megbeszélésről viszont - miután elmondták véleményüket -, elmentek a tanácstagok. A terveket sem nézte meg több tanácstag - ehelyett azt a kérdést boncolgatták, mennyire amerikai, vagy mennyire európai lesz ez a toronyház.

Az építész elmondta: jelentős változást nem fog hozni az új épület a városképben, hiszen nem kétszáz méter magas amerikai toronyházat fognak építeni. A területen már áll a 93 méter magas rendőrségi épület és a 75 méteres TB-székház - emellé kerülne egy körülbelül 95 méter magas újabb toronyház. A tervezett épület Budapest kiemelt területeiről nem lesz látható, sőt, eltakarja a mögötte lévő hallatlanul unalmas várostestet - érvelt az építész.

Az előzetes városrendezési, talajmechanikai, környezeti és biztonsági vizsgálatok nagy részét is elvégezték már a két korábban épített magasépület kapcsán - tette hozzá a Finta Építész Stúdió vezetője. Ráadásul a tervtanács konzultatív szervezet - hangsúlyozta az építész -, egyetértési jogot a főpolgármester gyakorol - összegzi álláspontját Finta József.

A rendőrség székháza mellett egyébként már folyik egy nagyobb építkezés: hatemeletes irodaház készül el a tervek szerint decemberre. Ráadásul a készülő irodaház melletti kis házat is lebontják: az irodaház építésvezetője úgy tudja, hogy a házikó helyett a Szabó Ervin könyvtár új épületet építtet. Ha az összes építkezés megvalósul, egy gombostűt sem lehet majd leejteni az Árpád-híd lábánál lévő területen - és akkor még nem szóltunk a parkolási gondokról, a forgalmi dugókról, a zöld területek hiányáról. És különben is, egy ilyen monstrum eltakarja a Napot.