Valér
4 °C
8 °C

Veszítettek a melegek a Károlival szemben

2004.12.10. 08:30
A meleg aktivistáknak csalódniuk kellett: immár bizonyos, hogy az idén életbe lépett esélyegyenlőségi törvény alapján nem kényszeríthetők az egyházi felsőoktatási intézmények lelkész- és vallástanárképző karai homoszexuális hallgatók felvételére – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.
Jogerõsen pert nyert a Károli Gáspár Református Egyetem egy meleg fiú ügyével kapcsolatban. A per tétje az volt: meddig tart az egyházi autonómia. Tovább, mint a melegek szeretnék.

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét a Háttér Baráti Társaság a Melegekért által a Károli Gáspár Református Egyetemmel (KRE) szemben kezdeményezett perben- írja a Magyar Nemzet. Eszerint nem sértette az egyenlő bánásmód elvét a hittudományi kar állásfoglalása, miszerint a Szentírás szellemében alkalmatlannak tekintik a lelkészi és vallástanári képzésre azt, aki homoszexuális életvitelt folytat.

Nem avatkozik be

Kizmanné Oszkó Marianne bíró az ítélet indoklásakor kijelentette: a per tárgya olyan, az egyetemet fenntartó egyház hitéletéhez szorosan tartozó kérdés, amelybe a bíróságnak nem tiszte beavatkozni.

A tárgyaláson egyébként a Háttér Baráti Társaság a Melegekért jogi képviselője, Kárpáti József azt is kifogásolta, hogy a kar időközben olyan alkalmassági minősítési eljárást vezetett be, amely szerintük szintén hátrányosan érinti a melegeket. Mindezt a Fővárosi Ítélőtábla azonban nem tartotta diszkriminatívnak.

Kárpáti Péter, a KRE jogi képviselője a per végeztével közölte: a Fővárosi Ítélőtábla dicséretesen képviselte az alkotmány lelkiismereti és vallásszabadságról szóló paragrafusát.

Egy esztendeje, a meleg diák eltanácsolásakor Magyar Bálint oktatási miniszter arra intette a KRE-t, hogy egy közpénzzel támogatott intézmény normáinak összhangban kell állnia a magyar törvényekkel.