Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Nyilatkozati tilalom a honvédségi veszélyességi pótlékokról

2001.02.12. 13:54
A Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének vezetője várhatóan szerdán tárgyal a minisztérium illetékes államtitkárával arról, hogyan lehetne kárpótolni azokat a civileket és katonákat, akiktől a hadsereg megvonja a veszélyességi, illetve egészségkockázati pótlékokat. Az érintetteknek nem engedik, hogy nyilatkozzanak, mások a munkahelyüket féltik, ezért hallgatnak. Nevük elhallgatása mellett azért néhányan elárultak egy-két részletet.
A szakszervezet novemberben értesült először megvonásokról, és azóta folyamatosan érkeznek hozzájuk a panaszok. Breuer László, a civileket tömörítő Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének vezetője az Indexnek elmondta: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor perre viszik az ügyet. Nem tudni, pontosan hány érintettről van szó, de ha nem sikerül megállapodni, a honvédség perek tucatjaira számíthat. A civileknek közvetlen felettesüket (laktanyaparancsnokot, alakulatparancsnokot) kellene perelniük, a katonáknak pedig a vezérkari főnököt.

A felettesek tiltanak, az érintettek félnek

A taszári bázis egyik technikusától megtudtuk: feletteseik nem engedik, hogy nyilatkozzanak. A neve elhallgatását kérő érintett azt azért elmesélte, hogy novemberben a hadsereg illetékesei Taszáron újraértékelték az egészségre ártalmas kockázati tényezőket, és az alkalmazottak felétől megvonták a pótlékokat. Hozzátette: vitatják a mérés objektivitását, mert szerintük a körülmények nem változtak, csak a hadsereg ,,egyszerűen nem akar fizetni".

A technikus kijelentette: bírósághoz fordulnak, ha a szakszervezet nem tud megállapodni a minisztériummal. Mint mondta: ,,perre lehet számítani, ez mostanában úgyis divat".

Egy másik Somogy megyei bázison állását féltve először senki nem akart nyilatkozni. Később egy, a neve elhallgatását kérő alkalmazott elmondta: egy novemberi állomásgyűlésen közölték velük, hogy megvonják a pótlékokat, de egyúttal azt is megígérték, hogy a fizetésbe építve az alkalmazottak ugyanazt az összeget megkapják.

Megvonás visszamenőleg

Mint megtudtuk, a pótlékokat novemberre visszamenőleg meg is vonták, a fizetésben azonban nem pótolták a kiesést, így egy-egy fizetés negyedével csökkent. Ezen a bázison az alkalmazottak kétharmadát érintette a megvonás. A nyilatkozó itt is azt mondta, hogy valószínűleg bírósághoz fordulnak.  • Vennék
  • Hírek