Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Töltényt mutogattak egymásnak a képviselők a parlamentben

2003.12.09. 12:34
Egy nem éles lőszert adott át Karsai Péter MDF-es képviselő Medgyessy Péter kormányfőnek hétfőn a parlament üléstermében. A tölténymag és hüvelye egy VPOP razzia utáni lövöldözés után került a képviselőhöz, aki a jövő héten a pénzügyminisztert kérdezi a Bács-Kiskun megyei esetről.
Saját választókörzetében a minap a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai rálőttek egy „gyanús” autóra, amelyet, mint később kiderült, az éppen általuk ellenőrzött tanya tulajdonosának az öccse vezetett, mondta az Indexnek Karsai Péter MDF-es honatya. A pénzügyőrök szeszcsempészeket kerestek, írja a Népszava. E malőr, és az, hogy nem értesítették a fegyverhasználatról a rendőrséget, arra vezette Karsait, hogy azonnali kérdéssel forduljon a miniszterelnökhöz, és az esetet illusztrálandó átadta Medgyessy Péternek az egyik kilőtt tölténymagot annak hüvelyével együtt.

Az őrezred nem befolyásolja a képviselők viselkedését

Az eset meglepetést keltet, a Köztársasági Őrezred például a sajtóból értesült az eseményről. Verebes Pál, a parancsnokság titkárságvezetője az Indexnek azt mondta, hogy ők csak azokat ellenőrzik, akik nem a parlamentben dolgoznak, például a meghívottakat, az újságírókat, a látogatókat, viszont a képviselők a „zsebükben azt visznek be, amit akarnak”. Megítélése szerint a felelősség a képviselőé. A Köztársasági Őrezrednek nincs befolyása sem arra, hogyan viselkedjenek a képviselők, sem arra, hogy mit adnak oda egymásnak, mondta Verebes.

A kormányfőnek átadott lőszer

Más fényt vett ugyanakkor az esetre, hogy maga a kormányfő kapta a „csomagot”. Az őrzered nem ad személyi védelmet Medgyessynek az ülésteremben, hiszen a házszabály szerint arról a parlament elnöke dönt, kik vehetnek részt az ülésteremben, és a folyosón sem áll közvetlenül mellette személyi biztosító. Hogy ki mit ad át például Medgyessynek, azt „csak az adott személy láthatja” – mondta Verebes.

MDF-es fenyegetett

Nem először volt már szereplője a parlamenti eseményeknek egy töltény: Balogh László MDF-es képviselő, a Miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységének és múltjának tényeit és következményeit vizsgáló bizottság elnökeként pisztolygolyót talált a székén.