Rafael
19 °C
33 °C

Nincs többé sorozás

2004.11.08. 19:44
Az Országgyűlés hétfőn módosította az alkotmányt és a honvédelmi törvényt a sorkötelezettség eltörlésével kapcsolatban.
Az Országgyűlés hétfőn határozott a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény, valamint az alkotmány kétharmados többséget igénylő módosításáról, ami a sorkötelezettség eltörlésének törvényi hátterét teremti meg. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény módosítása a sorkötelezettség eltörléséről rendelkezik.

A Fidesz korábban ellenezte a sorkötelezettség idei eltörlését, mondván, 2000-ben a pártok közös határozatban abban állapodtak meg, hogy a sorkatonaság megszüntetését és a professzionális hadseregre való áttérést tíz év alatt valósítják meg. A nagyobbik ellenzéki párt a döntés megváltoztatását azzal indokolta: nem tartják elfogadhatónak, hogy a szocialista párt a fiatalokat azzal "riogassa", a Fidesz nekik ártani akar.

A törvénymódosítással összefüggésben döntött a parlament a hadkötelezettség eltörléséről is. Az alkotmánymódosítás lényege, hogy csak akkor lehet bevonulást elrendelni, ha az ország biztonságát veszély fenyegeti. A hadkötelezettség és a sorozás közötti lényegi különbség az, hogy míg előbbi a kötelező katonai szolgálatot, a laktanyákba történő bevonulást törli el, addig utóbbi a sorozás intézményét, például a kötelező orvosi vizsgálatot, a hadkiegészítő parancsnokságok és a mozgósítás rendszerét is megszünteti.

A Medgyessy-kormány június 9-i ülésén döntött arról, hogy megszünteti a sorkatonai szolgálati kötelezettséget, és négypárti egyeztetést kezdeményez a jogi feltételek kialakításáról.

A számok nyelvén
Az Országgyűlés hétfőn módosította az alkotmányt a sorkötelezettség eltörlésével kapcsolatban. Az összes képviselő kétharmadának támogatását igénylő javaslatot 335 igen szavazattal, hét ellenében, négy tartózkodás mellett fogadták el. Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a honvédelmi törvénynek a sorkötelezettség eltörlésével kapcsolatos módosítását. is A kétharmados támogatást igénylő előterjesztésre 338-an mondtak igent, öten nemmel voksoltak, hárman tartózkodtak.