A koalíció sem szavazta meg Katona jelölését

2000.05.17. 20:26
Nem támogatta a külügyi bizottság Katona Tamás varsói nagyköveti kinevezését. A bizottság hivatalos indoklása szerint az MDF-es politikus nem alkalmas a funkció ellátására, mert nem tud lengyelül és nincsenek kiépített lengyelországi kapcsolatai sem. ,,Nagy megszégyenülésnek tartom, hogy a külügyi bizottság nem támogatta nagyköveti kinevezésemet" - nyilatkozta Katona Tamás, aki szerint a szavazás nem róla szólt, hanem a pártok belpolitikai ügyek miatt "verték el egymáson a port". Csapody Miklós, a bizottság MDF-es tagja - aki egy konferenciára távozott a szavazás helyett - érthetetlennek tartja, hogy a kisgazdapárt miért szavazta le a kormánykoalíció jelöltjét.
Pallag László:
Ha ennyire nem bírják ezek az MDF-esek egymást, akkor legalább álcázzák már valahogy magukat a nagy nyilvánosság előtt és ne kenjék másra
,,Ha ennyire nem bírják ezek az MDF-esek egymást, akkor legalább álcázzák már valahogy magukat a nagy nyilvánosság előtt és ne kenjék másra" - nyilatkozta Pallag László kisgazda képviselő, bizottsági tag a Rádió Bridge Esti Helyzet című műsorának. Pallag szerint nem tartózkodásukon múlt Katona Tamás megszavazása. A kisgazda szerint Katona képviselőtársai közül egyikük nem jelent meg a szavazáson, Csapody Miklós pedig meg sem hallgatta a jelölt szakmai indoklásait.

A külügyi bizottság egyébként tíz szavazattal, az FKGP és az MSZP tizenegy képviselőjének tartózkodásával, az MDF két képviselőjének távollétében az egyszerű többség hiányában nem támogatta Katona Tamás varsói nagyköveti kinevezését. A hivatalos indoklás szerint Katona Tamás nem alkalmas a funkció ellátására, mert nem tud lengyelül és kevés helyi tapasztalata van Lengyelországban.

Katona Tamás:
Nagy megszégyenülésnek tartom, hogy a külügyi bizottság nem támogatta nagyköveti kinevezésemet
,,Nagy megszégyenülésnek tartom, hogy a külügyi bizottság nem támogatta nagyköveti kinevezésemet" - nyilatkozta Katona Tamás varsói nagykövetjelölt. Katona szerint a bizottsági meghallgatás kellemes beszélgetésként indult, ahol először mindenki "az egekig magasztalta őt", majd a testület mégsem támogatta kinevezését.

A jelölt véleménye szerint azonban a szavazás nem róla szólt, hanem a pártok belpolitikai ügyek miatt "verték el egymáson a port", amelynek a jelen esetben ő lett az áldozata. Katona Tamás volt első kerületi polgármester azt is furcsának tartotta, hogy a koalíció egyes politikusai sem támogatták kinevezését, noha nem ő kérte a nagyköveti posztot.

A bizottság elnöke, Szentiványi István úgy véli, a döntés fontos jelzés a külügyi vezetés számára, hogy átgondolja a személyzeti politikáját. A szabaddemokrata politikus szerint elmúlt időszakban az európai állomáshelyekre túlnyomó többségében politikai kinevezettek kerültek. A kinevezett nagykövetek közül egyre többen nem beszélik az adott ország nyelvét vagy viszonylag kevés ismeretük van az adott országban. Az eddigi gyakorlat egyértelműen az volt, hogy a jelöltet vissza kellett vonniuk.

A bizottság MDF-es tagja, Csapody Miklós elmondta, egy konferenciára kellett távoznia a bizottsági ülésről. Csapody érthetetlennek tartja, hogy a Független Kisgazdapárt miért nem tudta támogatni, miért szavazta le a kormánykoalíció jelöltjét.