Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A koalíció sem szavazta meg Katona jelölését

2000.05.17. 20:26
Nem támogatta a külügyi bizottság Katona Tamás varsói nagyköveti kinevezését. A bizottság hivatalos indoklása szerint az MDF-es politikus nem alkalmas a funkció ellátására, mert nem tud lengyelül és nincsenek kiépített lengyelországi kapcsolatai sem. ,,Nagy megszégyenülésnek tartom, hogy a külügyi bizottság nem támogatta nagyköveti kinevezésemet" - nyilatkozta Katona Tamás, aki szerint a szavazás nem róla szólt, hanem a pártok belpolitikai ügyek miatt "verték el egymáson a port". Csapody Miklós, a bizottság MDF-es tagja - aki egy konferenciára távozott a szavazás helyett - érthetetlennek tartja, hogy a kisgazdapárt miért szavazta le a kormánykoalíció jelöltjét.
Pallag László:
Ha ennyire nem bírják ezek az MDF-esek egymást, akkor legalább álcázzák már valahogy magukat a nagy nyilvánosság előtt és ne kenjék másra
,,Ha ennyire nem bírják ezek az MDF-esek egymást, akkor legalább álcázzák már valahogy magukat a nagy nyilvánosság előtt és ne kenjék másra" - nyilatkozta Pallag László kisgazda képviselő, bizottsági tag a Rádió Bridge Esti Helyzet című műsorának. Pallag szerint nem tartózkodásukon múlt Katona Tamás megszavazása. A kisgazda szerint Katona képviselőtársai közül egyikük nem jelent meg a szavazáson, Csapody Miklós pedig meg sem hallgatta a jelölt szakmai indoklásait.

A külügyi bizottság egyébként tíz szavazattal, az FKGP és az MSZP tizenegy képviselőjének tartózkodásával, az MDF két képviselőjének távollétében az egyszerű többség hiányában nem támogatta Katona Tamás varsói nagyköveti kinevezését. A hivatalos indoklás szerint Katona Tamás nem alkalmas a funkció ellátására, mert nem tud lengyelül és kevés helyi tapasztalata van Lengyelországban.

Katona Tamás:
Nagy megszégyenülésnek tartom, hogy a külügyi bizottság nem támogatta nagyköveti kinevezésemet
,,Nagy megszégyenülésnek tartom, hogy a külügyi bizottság nem támogatta nagyköveti kinevezésemet" - nyilatkozta Katona Tamás varsói nagykövetjelölt. Katona szerint a bizottsági meghallgatás kellemes beszélgetésként indult, ahol először mindenki "az egekig magasztalta őt", majd a testület mégsem támogatta kinevezését.

A jelölt véleménye szerint azonban a szavazás nem róla szólt, hanem a pártok belpolitikai ügyek miatt "verték el egymáson a port", amelynek a jelen esetben ő lett az áldozata. Katona Tamás volt első kerületi polgármester azt is furcsának tartotta, hogy a koalíció egyes politikusai sem támogatták kinevezését, noha nem ő kérte a nagyköveti posztot.

A bizottság elnöke, Szentiványi István úgy véli, a döntés fontos jelzés a külügyi vezetés számára, hogy átgondolja a személyzeti politikáját. A szabaddemokrata politikus szerint elmúlt időszakban az európai állomáshelyekre túlnyomó többségében politikai kinevezettek kerültek. A kinevezett nagykövetek közül egyre többen nem beszélik az adott ország nyelvét vagy viszonylag kevés ismeretük van az adott országban. Az eddigi gyakorlat egyértelműen az volt, hogy a jelöltet vissza kellett vonniuk.

A bizottság MDF-es tagja, Csapody Miklós elmondta, egy konferenciára kellett távoznia a bizottsági ülésről. Csapody érthetetlennek tartja, hogy a Független Kisgazdapárt miért nem tudta támogatni, miért szavazta le a kormánykoalíció jelöltjét.