Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Szekeres magyar CDU-t szeretne

2005.09.05. 16:33
Irigyli a német választókat Szekeres Imre. A szocialisták alelnöke a németországi választási kampányt tanulmányozva rájött, hogy bár a szociáldemokraták sikeréért szorít, a kereszténydemokraták is valós alternatívát jelentenek.

Szekeres Imre örülne, ha a magyarországi konzervatívok a német Kereszténydemokrata unióhoz (CDU) hasonlóan politizálnának. Az MSZP elnökhelyettese a kormányzó német Szociáldemokrata Párt (SPD) meghívására járt Berlinben, ahol a szeptember 18-ra kiírt parlamenti választások kampányát tanulmányozta.

Szekeres szerint az SPD választási programjának tanulsága, hogy időben kell lépni, mert "csak az a hiteles program, amelynek a megvalósításába a választások előtt egy-két évvel bele is fognak".

A szocialisták elnökhelyettese szerint a német választók amúgy is irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen a CDU valódi alternatívát kínál és nem populista, míg szerinte a Fidesz az. "Bármikor elfogadnék egy ilyen konzervatív pártot Magyarországon" - mondta Szekeres, aki azt is hozzátette, hogy azért egy szociáldemokrata vezetésű kormánynak örülne igazán.

Az SPD nehézségeire utalva azonban Szekeres Imre azt is megállapította, hogy az előző, CDU vezette kormány nem hajtott végre bizonyos reformokat, az SPD-nek ezért nehezebb a dolga, mint a brit Munkáspártnak, a választási versenyfutásban elfoglalt második helye is ezt tükrözi.

Az MSZP-t nem fenyegeti pártszakadás, jelentette ki az SPD belső küzdelmeire utaló kérdésre válaszolva.