Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Veres: Varga Mihály elvitte a titkos Kehi-jelentést

2006.02.13. 17:08
Varga Mihályt vádolta a postabankos Kehi-jelentés eltüntetésével a pénzügyminiszter. Veres János a parlamentben azt állította, hivatali elõdje elvitte a 150 milliárdos költségvetési pénzbõl véghezvitt konszolidáció titkosított vizsgálati jelentését.

A pénzügyminiszter szerint az Orbán-kormány idején elõdje magához vette a titkos Kehi-jelentést és a mai napig nem vitte vissza.

Varga elvitte

Veres János pénzügyminiszter Vadai Ágnes szocialista képviselõ a Postabank konszolidációjával kapcsolatos kérdésére a parlamentben azt állította, hogy az Orbán-kormány idején az akkori pénzügyminiszter, Varga Mihály elvitt egy Kehi-jelentést a Pénzügyminisztériumból. Mint ismertes, egy hete a stop.hu-n került nyilvánosságra egy 55 oldalas dokumentum, amely minden valószínûség szerint azonos a Postabank 1998-ban az Orbán-kormány elsõ hónapjaiban levezényelt 150 milliárdos konszolidációjának vizsgálati anyagával. Veress a parlamentben a jelentés titkosságára utalva azt monta, hogy további részleteket nem közölhet.

Az Index a parlament folyosóján tovább faggata a pénzügyminisztert, aki azt mondta, hogy a Postabankról készített Kehi-jelentés az Orbán-kormány idején kétszer járt a pénzügyminisztériumban. Kérdésünkre kijelentette, nem tudja, hogy ugyanaz a jelentés járt-e kétszer a PM-ben, vagy két különbözõ jelentésről van szó. Varga emellett hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormánynak két pénzügyminisztere volt. Ha Veres pénzügyminiszter állítása arra vonatkozott, hogy ő szivárogtatta ki a Kehi-jelentést, "akkor én ezt most cáfolom" - mondta az Indexnek Varga Mihály.

Nem emlékszik a konkrét esetre és a dokumentum sorsára, hiszen naponta tíz nem nyilvános dokumentum ment át a kezei között, fogalmazott az Orbán-kormány minisztere, aki szerint az sem mellékes momentum, hogy Vadai Ágnes pont az ő ellenfele lesz a közelgő választásokon Karcagon.

Ki a titokgazda?

A Kehi jelentés elsõ alkalommal visszakerült készítõjéhez, második alkalommal viszont az akkori pénzügyminiszter magához vette az anyagot, és a mai napig nem vitte vissza az irattárba. Amennyiben visszakerülne, elõször a PM titkos anyagai között regisztrálnák, utána elküldenék a Kehihez, tudtuk meg. A pénzügyminiszter nem tudta megmondani, ki a titokgazda, de Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal vezetõje Eörsi Mátyás szabad demokrata "mi az igazság" címû kérdésére azt válaszolta, hogy - mint a Kehit is felügyelõ miniszter, kezdeményezni fogja az anyag titkosságának feloldását.