A Kékessy-cégbirodalom Magyarországon és Svájcban

2000.04.20. 17:13
Szinte az összes hazai foglalkozott a párizsi magyar külképviselet épületének többszáz milliós felújításáról, s arról, hogy a projektben mekkora szerepe lehet Kékessy Dezső nagykövetnek.

A magasrangú diplomatáknál szokatlan, magyar-svájci kettős állampolgárságú Kékessy Dezső a HVG szerint az 1956-os forradalom után hagyta el az országot. Az alpesi országban orvosi diplomát szerzett, majd kutatóként dolgozott. Ezután alapította meg orvosi diagnosztikával, gyógyszeripari és kozmetikai minőségvizsgálattal foglalkozó laboratóriumát. Ez a cég hamar nyereségessé vált, és ma már hálózatként üzemel.

Kékessy Dezső a Népszabadságnak elmondta: ,,Szenvedélyesen szeretek cégeket alapítani, és sikerre vinni. Svájcban, ahol több sikeres vállalat fűzödik a nevemhez, egy cég felügyelőbizottságában együtt ülök egy vezető szocialista politikussal és egyben miniszterrel, aki egy évig - az ottani rotációs rendszerben - az államelnöki funkciót is ellátta."

Az Orbán Viktor feleségével közös hazai vállalkozásáról Kékessy leszögezte: ,,Az ötletadó dr. Szász Attila budapesti ügyvéd volt. Úgy tudom, hogy dr. Lévai Anikó Szász úr ügyvédi irodájában dolgozott, innen ered a jó viszonyuk. A céget még 1997-ben alapítottuk, amikor dr. Lévai Anikó nem a miniszterelnökként, hanem egy - a sajtó által választási győzelemre nem igazán esélyesnek tartott - párt vezetőjeként ismert Orbán Viktornak volt a felesége. Arra egyáltalán nem gondoltam, hogy ezt a szőlészeti vállalkozást ellenem fogják felhasználni. A személyemet ért támadásokat méltatlannak tartom, ahogy azt is, hogy a zsebemben kutakodjanak."

Kékessy Dezső a HVG szerint 1991-ben lett magyarország genfi tiszteletbeli konzulja. 1995-től ő a johannita lovagrend magyarországi kommendátora, vagyis vezetője. Kékessy diplomáciai karrierje az Antall-kormány idején kezdődött, de a Horn-kabinet idején folytatta előmenetelét: 1997-ben genfi főkonzullá avanzsált.

A gazdasági hetilap leírja, hogy a párizsi magyar nagykövet hazánkban a laboratóriumi berendezések forgalmazásától fűzfabútor-készítésen át a szállítmányozásig sok mindennel foglalkozik. Saját és családtagjai magyarországi cégbirodalma legalább 13 vállalkozásból áll.

A cégcsoport része a Kuntej Rt. is, amelynek a HVG szerint ,,a közeljövőben enyhülhetnek az anyagi gondjai: a társaság - az Északtej Rt. mellett - 1,3 milliárd forintos hitelgaranciát kap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 4,17 milliárd forintos alapjából". A HVG a tárcánál megtudta: az eredeti előterjesztés a Szatmártej Kft.-nek szánta a támogatást, egyelőre maguk az illetékesek sem értik, miképpen cserélődött ki időközben a kedvezményezett...