Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kellert megdöbbentette az elmarasztaló ítélet

2001.10.31. 16:24
Nem azért marasztalta el a Budaörsi Városi Bíróság Keller Lászlót, mert a titokminiszter édesapját hungaristának titulálta, hanem azért, mert egy parlamenti kérdésében bírálta a tárcanélküli minisztert, amiért nem lépett bizonyos ügyekben - tartalmazza a szocialista politikus szerdai közleménye. Keller megdöbbentőnek tartja, hogy egy parlamenti felszólalásának pontatlan idézése miatt bíróság elé citálták, miközben Schlett Csabán nem találtak fogást.
"Minden olyan tájékoztatás, amely szerint engem azért marasztaltak el első fokon, mert azt állítottam, hogy Demeter Ervin édesapja hungarista, megalapozatlan" - fogalmazta meg álláspontját Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes annak kapcsán, hogy a Budaörsi Városi Bíróság első fokon elmarasztalta a politikust, mert megsértette a titokminiszter személyiségi jogait.

Kérdés a parlamentben

A szocialista frakcióvezető-helyettes azt firtatta a parlamenti plénum előtt: a kormányfő szerint nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot egyes kormánytagok, illetve a szélsőjobboldal kapcsolata. A politikus felszólalásában emlékeztetett: Pákh Imrére, Torgyán vidékfejlesztési miniszter tanácsadójára, aki szélsőjobboldali körökkel ápol kapcsolatokat. A képviselő akkor megemlítette: vizsgálatot tartana szükségesnek az ügyben, s kétségbevonta, hogy a titokminiszter teljesítette-e kötelességét. Hozzátette: azt gyanítja azért nem lép a titkosszolgálat, mert a titokminiszter édesapja kapcsolatban áll a hungarista mozgalommal.

Kettéválasztott per

Keller kommünikéjéből kiderül: a bíróság az ellene személyiségi jog megsértése miatt indított pert kettéválasztotta, és a másodrendű felperes titokminiszter vonatkozásában hozott ítéletet, az elsőrendű felperes (Demeter édesapja) vonatkozásában a tárgyalást elhalasztotta. A közlemény szerint a Budaörsi Városi Bíróság nem jogerős ítélete azt mondta ki: Keller László országgyűlési képviselő a Magyar Hírlapban megjelent cikkel és a tv2-ben tett nyilatkozatával megsértette Demeter Ervin miniszter személyiségi jogát azáltal, hogy a parlamentben a miniszterelnökhöz intézett kérdésében megkérdőjelezte, hogy a miniszter teljesítette-e kötelességét, és ennek következtében a minisztert kedvezőtlenül tüntette fel.

Megdöbbent honatya

"A pernek tehát nem az a tárgya, hogy H. Demeter Dénes hungarista vagy sem, hanem az, hogy sértettem-e megszólalásommal személyiségi jogokat vagy sem" - véli. Megdöbbentőnek tartja azt, hogy miközben az igazságszolgáltatás Schlecht Csabán nem talál fogást, addig egy újságcikkre alapozva marasztalnak el egy képviselőt.