Diána
11 °C
22 °C

Koalíciós válság a Medgyessy-ügy miatt

2002.06.19. 07:00
Az SZDSZ 20 fős frakciójának 17 tagja kedden megvonta bizalmát Medgyessy Péter kormányfőtől, azután, hogy nyilvánosságot kapott a kormányfő múltja. Az MSZP frakciója viszont teljes támogatásáról biztosította a kormányfőt. Az SZDSZ Kovács Lászlót látná szívesen a kormányfői székben. A szabad demokraták a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtását tartják a válság egyik lehetséges megoldásának. A koalíciós pártok szerda délelőttig tárgyalnak a megoldásról.
Koalíciós válsághoz vezetett Medgyessy Péter miniszterelnök múltjának nyilvánosságra kerülése - számolnak be egyöntetően a szerdai lapok. A szabad demokrata képviselőcsoport 20 tagjából kedden este 17 honatyának már nem élvezte a bizalmát Medgyessy, akinek a távozását szeretnék elérni a pártban. A Népszabadság információi szerint kedden este meglátogatta az SZDSZ frakcióülését Medgyessy Péter, aki felajánlotta a képviselőknek lemondását arra hivatkozva, hogy ő nem tudná bizalom hiányában folytatni munkáját.

Kovács váltaná Medgyessyt?

A Népszabadság információi szerint nem zárható ki, hogy a válság megoldására a szabad demokraták konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Medgyessyvel szemben. Az alaptörvény értelmében a képviselők egyötöde (vagyis 78 képviselő) nyújthat be a kormányfővel szemben bizalmatlansági indítványt, a kezdeményezésnek tartalmaznia kell a lehetságes utód nevét is,. a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt pedig a kabinettel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni.

Az alkotmány szerint, ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni. Az alaptörvény rögzíti azt is, hogy a bizalmatlansági indítvány feletti vitát és szavazást legkorábban a beterjesztéstől számított három nap után, de legkésőbb nyolc napon belül kell megtartani.

AZ MSZP bizalma töretlen

Az MSZP képviselőcsoportja késő este egyhangúan úgy foglalt állást, hogy töretlen a bizalma a miniszterelnök és a koalíció iránt. Kovács László pártelnök a tanácskozást követően kérdésre válaszolva leszögezte, hogy semmiféle alkuhelyzet nem alakult ki, hiszen az ország sorsáról nem lehet alkudozni. A politikus nem tudott arról hivatalosan, hogy milyen döntést hozott az SZDSZ, jelezte viszont, nem tagadja, hogy az SZDSZ-ben ezen gondolkodnak és vitatkoznak, hiszen akkor nem ülésezett volna kétszer vagy háromszor a frakciójuk a nap folyamán.

. - Ennek a koalíciónak a fennmaradása, a 100 napos program maradéktalan végrehajtása és a négyéves kormányprogram megvalósítása az ország sorsát befolyásoló kérdés, erről nem lehet alkudozni - hangoztatta.

Kovács: van kormánytöbbség

A pártelnök arra a felvetésre reagálva, hogy lehet-e az MSZP és az SZDSZ egyezségének olyan változata, amelyben Gy. Németh Erzsébet visszalép Demszky Gábor javára a főpolgármesteri posztért folytatott versengésben, azt mondta: a két dolognak semmi köze egymáshoz.

- Van egy koalíciós megállapodás, egy koalíciós kormány, ennek a miniszterelnöke Medgyessy Péter. A másik dolog, hogy önkormányzati választások lesznek Budapesten is, főpolgármestert választanak a városban, és jelenleg négy jelölt is van - mondta.

Kovács László szavai szerint van kormánytöbbség, és ez a parlamentben az összes szavazásnál látszott.

Medgyessy: az MSZP támogatása a legfontosabb

Medgyessy Péter miniszterelnök kérdésre reagálva hangsúlyozta: nem tud arról, milyen döntés született az SZDSZ képviselőcsoportjának rendkívüli ülésén, számára a legfontosabb az, hogy az MSZP-frakció megerősítette posztján, és támogatja munkája folytatásában.

Kovács László tájékoztatása szerint a két párt vezetői tovább egyeztetnek.

A pártvezetők kijelölték azokat a delegációkat, amelyeket kedden még késő este is egyeztettek. Ezeknek tagjai voltak a szocialisták részéről Kovács László, Lendvai Ildikó, Katona Béla és Vitányi Iván, míg az SZDSZ-től Kuncze Gábor, Wekler Ferenc és Fodor Gábor.