Önfeljelentésre buzdít a Kendermag Egyesület

2005.03.23. 16:35
A Kendermag Egyesület három aktivistája szerdán önszántából "adta fel magát" a rendőrségen, jelezve, hogy az elmúlt két évben több alkalommal is kábítószert fogyasztottak. A nyomozók egyenként hallgatták ki az aktivistákat, akiktől egyebek mellett azt szerették volna megtudni, honnan szerezték a marihuánát. A rendőrség vizeletmintát vett a fiataloktól, és ezek eredménye alapján döntenek arról, eljárást indítanak-e ellenük.

Az elmúlt hetek drograzziái ellen tiltakozva a Kendermag Egyesület három aktivistája is feladta magát szerdán a rendőrségen, ahol közölték, az elmúlt két évben több alkalommal is kábítószert fogyasztottak.

Polgári engedelmességi mozgalom

Juhász Péter, az egyesület szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy polgári engedelmességi mozgalmat indítanak akciójukkal és mindenkit, aki valaha fogyasztott illegális tudatmódosító szereket arra buzdítanank, kövesse példájukat. Juhász jelezte, azért döntöttek a furcsa akció mellett, mert az utóbbi hónapokban újra a fogyasztók elleni akciókat tartott a rendőrség. Szerintük ezt támasztják alá az elszaporodó drograzziák, amelyeken elsősorban a fogyasztókat lehet kiszűrni, nem a terjesztőket.

A Kendermag Egyesület elnökhelyettese kifogásolta, hogy szerinte egészen más a gyakorlat, mint amit a politikusok hangoztatnak, azaz, főként a fogyasztókat és nem a terjesztőket üldözik.

Egyelőre nem indult eljárás

A rendőrök egyenként kihallgatták a fiatalokat, többek között azt tudakolták, hogy honnan szerezték az elfogyasztott illegális szereket, de az aktivisták csak annyit voltak hajlandóak közölni a nyomozókkal, hogy több alkalommal fogyasztottak füvet. A kihallgatás után az önfeljelentőket a Teve utcai panaszirodából átszállították a Gyorskocsi utcába, ahol vizeletmintát vettek tőlük, ezután szabadon távozhattak. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre nem indult eljárás a kendermagosok ellen, viszont, ha pozitív lesz a minta, a XIII. kerületi rendőrkapitányság fog nyomozni az ügyben.  • Tippek
  • Bankszámla