Piroska
3 °C
4 °C

Bukott az első közjogi reform

2006.07.10. 18:26
Az ellenzékiek nem szavazták meg a parlament hétfői üléséen sem az alkotmány, sem az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítását. Mivel mindkét jogszabályhoz kétharmados többség kellett volna, a Gyurcsány-féle államreform első kudarcát jegyezhettük fel. Nem lesznek kisebb önkormányzatok, sem választott régiók.

A kormány államreform-csomagjának két sarkallatos törvényéről szavazott hétőn az Országgyűlés. Az alkotmányt, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényt kellett volna kétharmados többséggel módosítani. Az előterjesztéssel a kormány célja az volt, hogy megteremtse egy, a jelenleginél hatékonyabban működő helyi önkormányzati rendszer alkotmányjogi alapjait. A javaslat alkotmányi szintre emelte volna a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozta volna a középszintű közigazgatás átfogó reformját.

Alkotmánymódosítás: egy-egy átszavazás

Az alkotmány módosítása feljogosította volna az országgyűlést arra, hogy megállapítsa a régiók és a megyék területét, nevét és székhelyét, valamint döntsön a nagyvárossá nyilvánításról és a fővárosi kerületek kialakításáról. Az alaptörvény emellett tavaszra hozta volna a helyhatósági és polgármester-választások időpontját, átírta volna a képviselő-testületek feloszlatásáról szóló rendelkezéseket, 2009-re kiírta volna az első regionális választások időpontját, 2012-re írta volna ki a következő önkormányzati választást, és 2008-tól megszüntette volna a választott megyei önkormányzatokat.

A törvényjavaslatot azonban csak a 195-en szavazták meg, a kormánypárti képviselők mellett csak a KDNP-s Hargitai János nyomta meg az igen gombot. A jelenlévő összes fideszes és MDF-es, valamint Hargitai kivételével valamennyi KDNP-s képviselő elutasította az előterjesztést – ez 148 nemet jelent –, míg a szocialista Farkas Imre volt az egyetlen, aki tartózkodott.

Gyenge nem a kisebb megyékre

Az önkormányzati választási törvény 55-re csökkentette volna a budapesti fővárosi képviselők számát, lefaragta volna a megyei önkormányzati testületek létszámát, valamint átírta volna a választási, választókerületi szabályokat is. A törvényjavaslatot 194 igennel, 18 nemmel és 134 tartózkodásal utasították el.

Két szocialista politikus tartózkodott (ismét Farkas és Suchman Tamás), akárcsak a fideszesek többsége és 12 KDNP-s honatya. A szabaddemokraták és a többi szocialista igennel szavazott. Az MDF-esek, a fideszes Mikola István és Turi-Kovács Béla, valamint nyolc kereszténydemokrata képviselő nemmel szavazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!