2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Kettétépve nem érvényes

2004.12.05. 18:03
Vasárnap reggel hat órakor kezdődött meg a kórházprivatizációról és a kettős állampolgárságról szóló népszavazás. Szavazata akkor sem vész el, ha csak az egyik kérdésre válaszol. A népszavazás akkor eredményes, ha legalább valamivel több mint kétmillió ember azonosan szavazott az egyes kérdésekről. A szavazókörök este hétkor zárnak.
Vasárnap reggel hat órakor több mint tízezer szavazókörzetében kezdődött meg a kórházprivatizációról és a kettős állampolgárságról szóló népszavazás. Számos panasz érkezett a választási szervekhez a kampánycsend megsértése miatt. Délután fél hatig 33.81 százalékos volt a részvétel. A panaszokról, a rendkívüli eseményekről és a részvételről bővebben itt olvashat>>>.

Kedvenc szavazókörébe lépve köszönjön a választási bizottság tagjainak, majd igazolja személyazonosságát hitelt érdemlő módon. Ne tévessze meg, hogy két kérdésről szavazunk, a bizottságtól csak egy papírt kap.

Ne fogadjon el édességet

Szavazata akkor is érvényes, ha csak az egyik kérdésre szavaz. Választási szakértők szerint akkor sem vész el az egy kérdésre adott válasza, ha a másikhoz kommentárt fűz vagy vicces fejet rajzol.

A népszavazáson érvénytelen az a szavazólap, amely csak az egyik kérdésre adott választ tartalmazza, miután a szavazólapot kettétépték és a második rész nélkül dobták be az urnába - ezt a vasárnap délelőtt kezdődött ülésén állapította meg az Országos Választási Bizottság. Egy XV. kerületi szavazóköri elnök kérdésére az OVB egyhangúlag megállapította, hogy a törvényi előírások szerint csak az a szavazólap érvényes, amely teljes terjedelmű, nem rongálták meg, nem tépték le róla a második kérdést és az arra adott szavazatot.

Ficzere Lajos az OVB elnöke elmondta: "az érvényes szavazólapon természetszerűleg bárki szavazhat oly módon, hogy csak az egyik kérdésre ad választ".

Figyelem! A kampánycsend este hét óráig érvényben van, politikustól addig ne fogadjon el édességet.
A kampánycsendről bővebben>>>

A szavazólapokon két kérdéssel találkozik, ebben a sorrendben: 1. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?" 2. "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti 'Magyar igazolvánnyal' vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

x vagy +

Ha nem szeretné szavazatát elvesztegetni, akkor az igen vagy a nem rubrikák mellett található körön belül két, egymást metsző vonalat rajzoljon így: x. Vagy így: +. Ezek után nincs más teendője, mint a számítógép monitora előtt megvárni a hét órát, amikor ismét találkozhat kedvenc pártvezetőjének nyilatkozatával, sőt, akár a fényképével is.

Fontos tudnivaló: ha Ön beteg, kérhet mozgóurnát. Ha Ön nem a lakóhelyén kíván szavazni, akkor ezt péntek délután négy óráig bizonyára bejelentette már, különben nem adhatja le voksát. Ha Ön külföldön kíván szavazni, akkor Ön nyilván egyike annak az ezerkilencszázkilencvenöt embernek, akik november 19-ig ezt jelezték. Ha Ön látássérült, testi fogyatékos vagy olvasni nem tudó, akkor a választási bizottság két tagjával mehet az elfüggönyözött szavazófülkébe, ahol segítséget kap a szavazólap kitöltéséhez.

Este tizenegy óra tájban derül ki, hogy volt-e legalább valamivel több mint kétmillió választópolgár, aki az egyes kérdésekről azonos véleményt fogalmazott meg szavazatával. Ha igen, akkor a népszavazás eredményes, és ügydöntő jellege miatt az Országgyűlést döntésre kötelezi. Ha nem, akkor minden marad a régiben.