Jolán
2 °C
4 °C

Kármán-ügy: mégis lehetett bűncselekmény

2008.03.03. 16:32
A korábbiakat megváltoztatva, bűncselekmény helyett bizonyítottság hiányával indokolta a nyomozás megszűntetését Kármán Irén ügyében az ügyészség, mivel nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy nem korlátozták az újságíró személyi szabadságát, közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az ügyészség részben helyt adott a sértett Kármán Irén jogi képviselője által benyújtott panasznak, és a személyi szabadság megsértését illetően a nyomozás megszüntetésének jogcímét megváltoztatta, mondta Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. Ezért változtatták meg részben a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) határozatát.

A rendőrség nyomozást megszüntető határozatában arra hivatkozott, hogy nem történt meg a személyi szabadság megsértésének bűntette, azaz e tekintetben nem történt bűncselekmény. A Legfőbb Ügyészség azonban a rendőrségtől eltérően értékelte az eljárás adatait és úgy ítélte meg, hogy nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy nem történt meg a bűncselekmény, mondta Borbély Zoltán.

Vagyis lehet, hogy megtörtént az újságíró elrablása, ahogyan mondta, de az is lehet, hogy nem, vagy nem úgy, ahogyan előadta. Tehát a nyomozás során nem sikerült felderíteni, hogy a sértett sérüléseit ki, milyen körülmények között és pontosan mikor okozta, és azt sem, hogy a sértett hogyan került a Duna-partra, ahol megkötözve találtak rá.

A szóvivő ügyész a határozat indokolását ismertetve felidézte: Kármán Irént a szakértői vélemény szerint 24 órán belül valaki bántalmazta, nem lehet azonban megállapítani, hogy a bántalmazásra hol, pontosan mikor és milyen okból, célból került sor.

Így azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy - bár nem teljesen az általa elmondott módon - a sértettet jogellenesen a személyi szabadságától is megfosztották. A nyomozást ezek alapján bizonyítottság hiányában szüntették meg.

Az újságírónő azt állította, tavaly június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, a Duna-parton pedig kidobták az autóból. Az újságírónő állítása szerint a meredek támfalon lecsúszott és így került a vízpartra, ahol egy horgász talált rá.

Az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozó Kármán Irén ügyvédje, Pelle Andrea pénteken jelentette be, hogy hatóság félrevezetése miatt nem indulhat eljárás az újságíró ellen, mert a LÜ határozata szerint az ügyében folytatott nyomozást nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában szüntették meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?