István, Vajk
19 °C
33 °C

Kármán-ügy: mégis lehetett bűncselekmény

2008.03.03. 16:32
A korábbiakat megváltoztatva, bűncselekmény helyett bizonyítottság hiányával indokolta a nyomozás megszűntetését Kármán Irén ügyében az ügyészség, mivel nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy nem korlátozták az újságíró személyi szabadságát, közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az ügyészség részben helyt adott a sértett Kármán Irén jogi képviselője által benyújtott panasznak, és a személyi szabadság megsértését illetően a nyomozás megszüntetésének jogcímét megváltoztatta, mondta Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. Ezért változtatták meg részben a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) határozatát.

A rendőrség nyomozást megszüntető határozatában arra hivatkozott, hogy nem történt meg a személyi szabadság megsértésének bűntette, azaz e tekintetben nem történt bűncselekmény. A Legfőbb Ügyészség azonban a rendőrségtől eltérően értékelte az eljárás adatait és úgy ítélte meg, hogy nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy nem történt meg a bűncselekmény, mondta Borbély Zoltán.

Vagyis lehet, hogy megtörtént az újságíró elrablása, ahogyan mondta, de az is lehet, hogy nem, vagy nem úgy, ahogyan előadta. Tehát a nyomozás során nem sikerült felderíteni, hogy a sértett sérüléseit ki, milyen körülmények között és pontosan mikor okozta, és azt sem, hogy a sértett hogyan került a Duna-partra, ahol megkötözve találtak rá.

A szóvivő ügyész a határozat indokolását ismertetve felidézte: Kármán Irént a szakértői vélemény szerint 24 órán belül valaki bántalmazta, nem lehet azonban megállapítani, hogy a bántalmazásra hol, pontosan mikor és milyen okból, célból került sor.

Így azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy - bár nem teljesen az általa elmondott módon - a sértettet jogellenesen a személyi szabadságától is megfosztották. A nyomozást ezek alapján bizonyítottság hiányában szüntették meg.

Az újságírónő azt állította, tavaly június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, a Duna-parton pedig kidobták az autóból. Az újságírónő állítása szerint a meredek támfalon lecsúszott és így került a vízpartra, ahol egy horgász talált rá.

Az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozó Kármán Irén ügyvédje, Pelle Andrea pénteken jelentette be, hogy hatóság félrevezetése miatt nem indulhat eljárás az újságíró ellen, mert a LÜ határozata szerint az ügyében folytatott nyomozást nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában szüntették meg.