Krisztina
18 °C
24 °C

Gyerekesnek tartja a Fidesz petícióját Medgyessy

2004.03.30. 20:39
"Nagy népi játéknak" tartja a Fidesz a költségvetés módosítását célzó aláírásgyűjtését Medgyessy. A kormányfő szerint a huszonötévesnél idősebb lakosság huszonöt éves szeretne lenni, "és akkor mi van?".
"Gyerekesnek", "nagy népi játéknak" nevezte a Fidesz költségvetés módosítására indított aláírásgyütjtését a Magyar Rádiónak adott interjújában Medgyessy Péter. Mint ismert a Munka, otthon, biztosnág című petíció tartós gyógyszerárcsökkentés mellett a privatizáció leállítását, a lakástámogatási rendszer visszaállítását és a gazdák nagyobb támogatását követeli.

És akkor mi van?

Medgyessy szerint ez olyan, mintha valaki a "szeretne-e Ön huszonöt éves lenni" kérdéshez gyűjtene aláírásokat. "Hogy a csudába ne szeretnék" - válaszolná a kormányfő szerint a huszonöt évesnél idősebb lakosság, "és akkor mi van?" - tette fel a kérdést Medgyessy.

A kezdeményezés Medgyessy szerint csak a fideszes választókat mozgósító "ügyes pr-fogás". "Ez egy nagy népi játék ... ők [a Fidesz] sem gondolhatták borzasztóan komolyan" - mondta a kormányfő.

A realitások határán

Az ellenzék Medgyessy szerint a költségvetés tárgyalásakor elmondta javaslatait, a kormány "a realitások határáig" teljesítette is azokat, de "ennél többre nincs ereje a gazdaságnak". "A gazdaság jó pályán halad, ezt tények támasztják alá" - érvelt a költségvetés módosítása ellen.

A miniszterelnök nem tudott ígéretet tenni az adóterhek jövőbeni csökkentésére. "Ez nem lenne tisztességes" - mondta, mivel erre szerinte "nincs meg a lehetőség".

A vállalati adóterhek enyhítésével azonban egyetért, mivel azok serkenthetik az új munkahelyek teremtését és a fejlődést.