Emőke
-4 °C
9 °C

'A Fidesz a friss keleti szél'

2004.03.27. 16:04
Munka, otthon, biztonság! - ez volt a Fidesz első, az Arénában, körülbelül 10 ezer résztvevővel megrendezett szövetségi gyűlésének jelszava. A gyűlésen felszólaló Európai Néppárt elnöke szerint a szövetség nagy fölénnyel nyeri meg a hazai uniós választásokat. Orbán Viktor beszédében bejelentette, hogy pártja nemzeti petíciót indít el a költségvetés megváltoztatása érdekében.
A Fiatal Demokraták Szövetségének 16 évvel ezelőtti megalapítására emlékezett a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség első szövetségi gyűlésének megnyitó beszédében szombaton Kövér László választmányi elnök.

Lélekben még fiatal demokraták

A gyűlést megnyitó Kövér László úgy fogalmazott, hogy a Fidesz most válik igazán komoly, felelősséget vállalni képes szövetséggé. Hozzátette ugyanakkor, hogy lélekben a Fidesz alapítói még mindig fiatal demokraták.

Tekintse meg képeinket!
Kövér László beszélt arról, hogy annak idején 1988-ban miért érezték fontosnak és szükségesnek a Fiatal Demokraták Szövetségének megalakítását. "A Fidesz alapítói nem akartak a kilátástalanság elől az emigrációba, vagy az alkoholba menekülni." Mint mondta, olyan új Magyarországot akartak, ahol a kül-, bel- és gazdaságpolitikában a nemzeti önérdekűség a meghatározó. "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, hajrá szövetség!" felkiáltással zárta köszöntőjét Kövér László.

Kövér László bevezetőjét követően a gyűlésen felszólaltak a társszervezetek vezetői, köztük Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ), Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület, Gyürk András, a Fidelitas, Szűrös Mátyás a "történelmi" Szociáldemokrata Párt, Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt és Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke.

"Friss keleti szél"

Helyszíni tudósítóink szerint nagy tetszést aratott a résztvevők körében Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnökének beszéde, aki kijelentette, "Magyarország szabadabbá válik, ha ismét Orbán Viktor lesz a miniszterelnöke". Az uniós politikus szerint a Fidesz ellenlábasai nem nagyon jeleskednek a gazdaságpolitikában és a közvélemény-kutatások is a Fidesz nagyarányú előnyét jelzik. Martens azt mondta, felismer még néhány arcot, akik lehetséges, hogy a '89 előtti rendszer katonái. Szerinte a régi nómenklatúra emelte azokat a kerítéseket és szögesdrótokat, amelyek az ország lakosságának szenvedéseit okozták. "Hadd tűnjenek most el a múlt sötét árnyaiban, ahonnan jöttek".

Martens kitért Medgyessy Péter miniszterelnök közös európai listás javaslatára is. "Ki agyalhatott ki ilyesmit? 1989 forradalma arról szólt, amikor nincs választási lehetőség?" - tette fel a kérdést Martens, aki szerint a Fidesz fényesen megnyeri majd az uniós választást. A néppárti elnök úgy véli, hogy a Fidesz a szabadság szeretét képviselte a rendszerváltáskor, ezért szeretné, ha az uniós választások után az Európai Parlament néppárti frakciójában a Fidesz képviselné a friss keleti szelet.

"Mintha kormányon lenne"

Hosszú beszédet mondott Schmitt Pál, a szövetség alelnöke, aki szerint Magyarországon először van lehetősége egy pártnak, hogy 50 százaléknál nagyobb arányban nyerjen meg egy választást. Schmitt szerint június 13-án szabad magyarok szabad akaratukból egy szabad választáson egyesülhetnek a szabad Európával. A Fidesz listáján első helyet elfoglaló politikus azt mondta, pártja úgy kezeli többek között az agrárium, a gazdaság vagy akár a Paksi Atomerőmű kérdését, mintha kormányon lenne, hiszen "egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban lesz az ország, ha átvesszük a kormányzást 2006-ban".

Schmitt beszédét követően a Jobb Idők Alkotókör tagjai adták elő a szövetség egyéves születésnapjára készített Egy nap süt ránk című indulót. A szimfonikus rockstílusban megírt dal - melyet Varga Miklós, Balázs Fecó, Komár László és Szabó Csilla adtak elő - refrénje szerint : "új útra lépünk, a múlt mégis velünk és együtt megyünk tovább".

Nemzeti petíciót indított el Orbán

Megszületett az első európai néppárt Magyarországon, ami 780 faluban és városban működik alapszervezeteivel. Kineveztek a 176-ból 167 választó kerületi elnököt, közülük 77-en teljesen újak, nem szerepeltek korábban országgyűlési választásokon. A párt tagjainak 42 százaléka nő, 58 férfi, a legidősebb a 1905-ben született - vonta meg a szövetséggé alakulás mérlegét Orbán Viktor.

Orbán szerint a Fidesz megerősítette és elmélyítette szövetségesi kapcsolatait, így az most "erősebb és egységesebb, mint valaha". Mint mondta, ezt most nem közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva mondja, mert azokkal "csínján" kell bánni. "A közvélemény-kutatás olyan, mint a kölnivíz, szagolni szabad, meginni nem érdemes" - tette hozzá.

Klikk a képre!!
Nemzeti petíciót indítunk a költségvetés megváltoztatása érdekében - jelentette be Orbán Viktor. A pártelnök egymillió aláírás összegyűjtésére kérte hallgatóságát, akik az eseményről távozóban egy egységcsomagban megkapták Orbán Viktor levelével együtt a nemzeti petíciót. Az aláíróív szerint mindenkinek joga van az otthonteremtés lehetőségéhez, a biztonságos megélhetéshez, az egészséges élet lehetőségéhez, ahhoz hogy a magyar élelmiszerek árai ne emelkedjenek, valamint hogy a gáz- és energiaáremelés ne jelentsen elviselhetetlen terhet a családok számára. Orbán "menjetek, csináljátok, okosak legyetek, jutassák el minél több emberhez, én is ott leszek" felszólítással zárta beszédét.

A pártelnök azt mondta, hogy a nemzeti petícióra azért van szükség, hogy az egymilliós támogatóval rávegyék az Országgyűlést a jelenlegi költségvetés megváltoztatására, amely Orbán szerint jelenleg nem a biztonságos uniós csatlakozást szolgálja. "Ne kerteljünk" - mondta Orbán -"nehéz pillanatban csatlakozunk, elporladt a mindennapok biztonsága". A pártelnök hosszasan beszélt arról, hogy a rendszerváltoztatás fő célja az volt, hogy biztonságos és otthonos Magyarország jöjjön létre, ehelyett a bizonytalanság nő és a kiszolgáltatottság.

Dávid Ibolya nem ment el

Az MDF frakcióját, mint egykori közös Fidesz-MDF jelölteket, szintén meghívták a szombati szövetségi gyűlésre. A Fidesz rendezvényére azonban csak a fórumosok fele ment el. A meghívás ellenére nem volt ott a rendezvényen Dávid Ibolya pártelnök sem, akit pártja választmányi ülésére vártak.

A szövetségi gyűlésen a műsort Kudlik Júlia és Philip vezette, az eseményt a Hír TV élőben közvetítette.

A szocialisták örülnek
A szocialisták örömmel fogadták, hogy a Fidesz szombati szövetségi gyűlésén a munka, az otthon és a biztonság a legfontosabb szlogenek, mert úgy ítélik meg, ezek alapvető szociáldemokrata értékek is egyben. "Örömmel nyugtáztuk, hogy a hívó szavak, a legfontosabb szlogenek: a munka, otthon, biztonság teljes mértékben egybevágnak azzal a törekvéssel, ami a Medgyessy-kormány és a Magyar Szocialista Párt tevékenységét jellemzi" - fogalmazott Jánosi György. E három fogalom alapvetően baloldali érték - tette hozzá a választmány elnöke.
Jánosi György szavai szerint mindez reményt ad arra, hogy a Fidesz elfogadja a kormányfő kezdeményezését egy közös, a munkahelyteremtést középpontba állító állásfoglalás kialakítására az európai uniós csatlakozás kapcsán. Jánosi György ugyancsak pozitívan ítélte meg, hogy a biztonság kérdéséről közös gondolkodás kezdődhet a Fidesszel. Ezzel összefüggésben közölte, a választmány ülésén Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár tájékoztatót adott a biztonságpolitika aktuális kérdéseiről. "Biztonságban érezheti magát ma Magyarországon minden állampolgár" - emelte ki a politikus.