Józan ész, létbizonytalanság, kettészakadt ország - nyilatkozatok

2004.12.05. 22:53
Pártelnökök értékelték a vasárnapi népszavazás eredményeit. Okok, kifogások, egymásra mutogatások, követelések, következmények.
"Győzött a józan ész"

Gyurcsány a Közátrsaság téri sajtótájékoztatóján örömtelennek nevezte a vasárnapi népszavazást.. "A népszavazás elbukott, a kezdeményezők kudarcot vallottak" - fogalmazott a kormányfő, megjegyezve, tizenötmillió magyar érdekében kíván politizálni. "Értem, hogy az emberek nemet mondanak az indulatokra a nacionalizmusra és a szociális populizmusra" - mondta, megjegyezve, azt is érti, hogy az ország új nemzetpolitikát kíván. Gyurcsány közölte, a kormány kezdeményező lesz a ebben és az egészségügy átalakításában. A miniszterelnök a sajtótájékoztató után kezet fogott Hiller Istvánnal és elviharzott. Az Index felvetésére közölte, ma már nincs lehetőség kérdésekre.

Hiller István szerint a markáns többség nem engedte, hogy a nemzet nagy kérdéseit igenné vagy nemmé silányítsák. "Győzött a józan ész" - fogalmazott, Szavai szerint vannak felelősök, akik kényszerpályára akarták állítani Magyarországot, jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy mi történik, elmondta nyitva van az út a "magánkezdeményezések" előtt.

Orbán: elhárítani a létbizonytalanságot

Orbán Viktor szerint erkölcsi és politikai tény, hogy a népszavazáson az igenek kerültek többségbe. A Fidesz elnöke arra kérte a határon túli magyarokat, hogy értsék meg, egyetlen éjszaka alatt nem sikerült befejezni azt a munkát, amit elkezdtek, és tartsák szem előtt azt a tényt, hogy a magyarok többsége támogatta a kettős állampolgárság ügyét. A Fidesz elnöke szerint az igenek győzelme miatt a kormánynak is támogatnia kell azt az elképzelést, hogy minél hamarabb hívják össze a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) soron kívüli ülését és a fórumnak - egy különbizottság létrehozásával - meg kell kezdenie a kettős állampolgárságról szóló törvény kidolgozását.

A Fidesz elnöke felszólította a kormányt is, hogy hagyjon fel a "nemek" támogatásával. Orbán az állampolgárok létbizonytalanságával indokolta azt, hogy sokan nemmel szavaztak az Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett kérdésre. Szerinte ezért a legfontosabb feladat és a kormányzati munka zsinórmértéke kell, hogy legyen a létbizonytalanság elhárítása.

Orbán szerint a nem oldalán állók pénzt és félelmet keltő mondatokat nem spóroló kampánya ellenére meglepő, hogy az emberek milyen erővel utasították el a kormány álláspontját, ezért szerinte a parlamentnek és a kormánynak is tartózkodnia kell a kórházak eladásától. Orbán köszöntet mondott a népszavazás kezdeményezőinek. Újságírói kérdésre úgy vélekedett, hogy két választás között nem lehetett több embert megmozdítani, ugyanakkor további elemzést kíván, hogy a szavazásra jogosultak 60 százaléka nem ment el szavazni. Egy másik kérdésre válaszolva közölte, nem kell megfontolnia politikai karrierjét. "Ha a nemek lettek volna többségben, az más helyzet lenne" - fogalmazott.

Kuncze: az ország kettészakadt

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint az, hogy a kettős állampolgárságról feltett kérdésnél ilyen kiegyenlítettek az eredmények, valószínűleg arra utal, hogy az ország kettészakadt, amiért a kezdeményezőket terheli a felelősség. "A határon túli magyarokkal kapcsolatban a politika mozgástere megmaradt, és az eddigieknél mindenképpen sokkal jobban kell segíteni őket" - mondta. Támogatni kell például az autonómia-törekvéseiket, és segíteni kell országaikat a mielőbbi EU-csatlakozásban. Kuncze szerint az emberek nem tudták, hogy miről szól a kórházprivatizációs kérdés; mint mondta, egy egyébként nem létező törvényről kellett véleményt alkotni.

Rossz kérdésre csak rossza válasz adható" - közölte Pető Iván, hozzátéve, hogy a párt a népszavazáson való részvételt állampolgári köztelességnek tartja. Pető szerint a népszavazáson a liberális álláspont érvényesült. A politikus bírálta a két nagy párt "elidegenítő kampányát", amelyben a Fidesz a hazafiasság-hazafiatlanság kérdésre összpontosított, míg a szocialisták az anyagi sérelmekre helyezték a hangsúlyt. Pető Iván szerint közjogi következményei az eredménytelenség okán semmiképp sem lesznek a népszavazásnak.

Dávid Ibolya: nem mondunk le a határon túliakról

Dávid Ibolya szerint higgadtan és azonnal hozzá kell látni a kettős állampolgárság megadásának megoldásához. Az MDF elnöke azt mondta, az eredménytelen népszavazás nem jelent lemondást a határon túl élőkről. "Nem a határon túliak iránti bizalmatlanságot jelenti ez a szavazás, hanem a politika iránti bizalmatlanságot" - jelentette ki az MDF elnöke. "Fontosnak nevezte, hogy "az igazságtalan következtetéseket elkerüljük, fontos, hogy a határon túl élők ne kerüljenek szembe az anyaországgal, fontos, hogy tanuljunk ebből az elrontott népszavazásból". Az MDF elnöke azt hangsúlyozta, hogy hétfőtől a határon túli magyarok kérdését "nem lehet úgy kezelni", mint annak előtte. Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e ismételni a népszavazást ebben a témában, Dávid Ibolya kérdéssel válaszolt: "Meg lehet ismételni, de célravezető-e, szolgálja-e a Kárpát-medence magyarságának ügyét egy újból kierőszakolt népszavazás.