Eredménytelen a kettős népszavazás

2004.12.05. 23:10
A kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazás is eredménytelen, mert egyik kérdés mellett sem szavazott valamivel több mint kétmillió választópolgár. Mindkét kérdésre a többség igennel szavazott, a kórházprivatizációs népszavazás eredményessége azonban kevesebb mint százezer szavazaton múlt. A határon túli magyarok kedvezményes honosítása mellett valamivel több mint másfél millió ember szavazott.

A kórházprivatizációról és a kettős állampolgárságról szóló népszavazás is eredménytelen lett, mivel kevéssel a szavazatok teljes feldolgozása előtt egyik kérdésben sem szavazott azonosan legalább kétmillió-nyolcezer választópolgár. A szavazatok 99,84 százalékának feldolgozása után a kórházprivatizáció leállítása mellett a választópolgárok 65,01 százaléka szavazott, a határon túli magyarok kedvezményes honosítására a választópolgárok 51,55 százaléka mondott igent.
A népszavazás percről percre>>>

Kevesen szavaztak

Nézze meg a képeket!
A legutolsó adatok szerint a választópolgárok 37,46 százaléka adta le voksát. A legtöbben Budapesten (49,01 százalék), a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Beregben (29,97 százalék) mentek el szavazni. Mindkét népszavazás ügydöntő volt.

A népszavazással kapcsolatos legfrissebb eseményekről és az eredményekről itt tájékozódhat>>>

Gyurcsány Ferenc kormányfő örömtelennek nevezte a vasárnapi népszavazást. "A népszavazás elbukott, a kezdeményezők kudarcot vallottak" - fogalmazott, megjegyezve, tizenötmillió magyar érdekében kíván politizálni. Hiller István MSZP-elnök örül, hogy nem szakították ketté az országot. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint a kettős állampolgárságról feltett kérdésre adott válaszok arra utalnak, hogy kettészakadt az ország. Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint erkölcsi és politikai tény, hogy a népszavazáson az igenek kerültek többségbe. A Fidesz elnöke arra kérte a határon túli magyarokat, hogy értsék meg, egyetlen éjszaka alatt nem sikerült befejezni azt a munkát, amit elkezdtek.
Párt- és országvezetők nyilatkozatai>>>

Kasza a történelem süllyesztőjéről, Markó az önálló döntésekről beszélt a vasárnapi népszavazás után.
Kisebbségi magyar vezetők nyilatkozatai>>>

Zajos kampánycsend

Egy pécsi szavazó arra gyanakodott, hogy kámfortintát adtak a kezébe, ezért szavazata elvész, Ásotthalmon állítólag autóval követték a péntek éjszakai plakátragasztókat, Szolnokon a gyanú szerint az ajtókilincsre helyeztek választási anyagot a kampánycsend alatt.
Rendkívüli események a kampánycsendben>>>

Kettős állampolgárság: nem kell dönteni

Nézze meg a képeket!
A népszavazás után a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról az Országgyűlésnek nem kell döntenie. (Ha a kettős állampolgárságról szóló népszavazás az igen szavazatok győzelmét hozta volna, akkor - időkorlát nélkül - az Országgyűlésnek kellett volna döntenie a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról.) A parlamenti pártok közül az MSZP és az SZDSZ nem, az MDF és a Fidesz igen szavazatra kérte híveit.

A kettős állampolgárságról a Magyarok Világszövetsége kezdeményezett aláírásgyűjtés íveit háromszázhúszezren írták alá. Mádl Ferenc köztársasági elnök október 28-án írta ki a népszavazást a kettős állampolgárságról. A kérdés így szólt: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti 'Magyar igazolvánnyal' vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"
Tények és hazugságok a kettős állampolgárságról>>>

Kórházprivatizáció: lekerülhet a napirendről

A kórházprivatizációról szóló ügydöntő népszavazást a Munkáspárt Fidesz által is támogatott aláírásgyűjtési akciója után írta ki a köztársasági elnök. A kérdés így hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"

A népszavazás után az Országgyűlésnek a kórházprivatizációval nem kell foglalkoznia. (A kétmilliónál több igen szavazat esetén a kérdés egyik felével a jogalkotóknak nem is kellett volna foglalkozniuk, ugyanis már megsemmisítették azt a törvényt, amely miatt a Munkáspárt aláírásgyűjtést kezdeményezett. A kérdés első felével kapcsolatban jogi csűrés-csavarás követte volna a többségi igeneket - eredménytelen szavazás esetén.) A Fidesz az igen, az SZDSZ, az MSZP és az MDF a nem szavazat leadására kérte a választópolgárokat.
Tények és hazugságok a kórházprivatizációról>>>