Kámfortinta, rosszullét, autós követés

2004.12.05. 18:03
Délután fél hatig a választásra jogosultak 33,81 százaléka adta le szavazatát a kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazáson. Kampánycsendsértésről a legtöbb megyéből érkezett beadvány a választási szervekhez. A gyanú szerint több helyen plakátokat tépkedtek le vagy a kampánycsend idején szórólapoztak. A választási bizottság szerint két televíziós csatorna sértette meg a kampánycsendet közvélemény-kutatási adatok közlésével.
Visszaélésre próbálta felhívni a területi választási iroda figyelmét egy pécsi nő, aki azt állította, hogy valakik elillanó tintával akarják befolyásolni a népszavazás eredményét; panaszát elutasították. Tucatnyi beadvány érkezett kampánysértés gyanúja miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi választási bizottsághoz délután négy óráig. Főleg Miskolcról jelezték magánszemélyek, hogy szórólapokat találtak, de Ózdról is érkezett beadvány kampánycsend-sértés gyanúja miattl.

Meglóduló részvétel
Délután fél hatig a választásra jogosultak 33,81 százaléka adta le szavazatát az Országos Választási Bizottság honlapján közölt adatok szerint. (Háromkor még csak a szavazók 24,73 százaléka voksolt, tehát a részvétel délután némileg meglódult.) A részvétel Budapesten volt a legmagasabb - 43,68 százalék -, legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak - 27,52 százalék - délután fél hatig. A 2003. áprilisi EU-népszavazáson fél hatig az arra jogosultak 35,66 százaléka voksolt; a szavazás lezárásáig - ami akkor kivételesen este kilenckor volt - a választók összesen 45,62 százaléka adta le szavazatát. A választás érvényességéhez az összes szavazásra jogosult polgár 25 százalékának - valamivel több mint kétmillió embernek - kell azonosan voksolnia.
Sms-es felszólítás

Kampánycsendsértés gyanújával kapcsolatos jegyzőkönyvet juttatott el vasárnap délután a rendőrség a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottsághoz is; egy veszprémi férfi a rendőrségen tett bejelentést arról, miszerint sms-üzenetben kapott a népszavazási voksolásra vonatkozó felszólítást.

Szavazásra buzdító plakát?

Kampánycsendsértési beadványt nyújtott be az egyik parlamenti párt helyi szervezete a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Irodához, mert vasárnap Nyíregyházán valaki választási plakátot ragasztott. A területi választási iroda vezetője, a megyei önkormányzat főjegyzője a kampánycsendre tekintettel nem közölte a bejelentést tett párt nevét, és azt sem, hogy igen vagy nem szavazatra buzdították-e a voksolókat. Tizenhárom írásos panasz érkezett késő délutánig a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottsághoz, közölte a bizottság elnöke. Egy állampolgár szerint a szavazólapon elmosódott volt a pecsét, ami visszaélésre adhat alkalmat -- ezt a bejelentést továbbküldték a szavazatszedő bizottsághoz.

Szórólapok a kilincsen

Plakátrongálás és kampánycsendsértés miatt két panasz érkezett a Jász-Nagykun-Szolnok Területi Választási Bizottsághoz. Elmondása szerint Szádvári Gábor a Fidesz jászsági 1. számú országgyűlési választókerületi elnöke azért nyújtott be panaszt, mert szombaton Jászberényben a Szövetség választási plakátjait több helyen letépték, illetve Jászfelsőszentgyörgyön a lakosok levelesládáiba a hirdetési újsággal együtt nem szavazatra buzdító szórólapokat is elhelyeztek.

Lemondás Mezőhekén, rosszullét Mezőtúron
Lemondott a helyi választási bizottság elnöke Mezőhéken, helyére a hattagú testület rendkívüli ülésén a korábbi elnökhelyettest választotta meg, a változás a népszavazás menetében semmilyen zavart nem okozott - tájékoztatta a egy szavazókörrel rendelkező Szolnok megyei kistelepülés jegyzője vasárnap az MTI-t.

Az elnök betegségére hivatkozva mondott le, de tagként a bizottságban tovább folytatta munkáját - tette hozzá Szűcs Attila.

Zökkenő nélkül

Mezőtúron az egyik szavazókörben a jegyzőkönyvvezető rosszul lett reggel, őt a kihívott orvos nem engedte tovább dolgozni - közölte Németh Pál jegyző, a helyi választási iroda vezetője. Mint mondta, hivatali feladatánál fogva gondoskodott a pót-jegyzőkönyvvezetőről, aki zökkenő nélkül átvette a teendőket.

Korán reggel a szavazatszámláló bizottság tagjai nem tudtak bejutni a 12. kerület egyik szavazóhelységébe, mert az ajtó zárja beragadt. Az esetet bejelentették a helyi választási irodának, de mire kiértek, az akadály elhárult, olvasható az Országos Választási Bizottság honlapján.

Egy szolnoki állampolgár panaszában azt kifogásolta, hogy szintén szombaton megsértve a kampánycsendet a Fidesz szórólapjait helyezték el több lakás bejárati ajtajának kilincsén.

Autós követés

Kampánycsend-sértésekről érkezett bejelentés a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottsághoz, az egyik párt szórólapját találták ma reggel a postaládában, illetve korábban kiragasztott plakátokat téptek le. Szegeden az egyik párt népszavazással kapcsolatos szórólapját találták a postaládában. Ásotthalom belterületén, pénteken éjszaka az egyik párt aktivistái ragasztottak ki plakátokat, bejelentésük alapján egy gépkocsi követte őket, amelyből a kiszálló emberek letépték a transzparenseket. Szentesen a bejelentések alapján az egyik civil szervezet a népszavazással kapcsolatos plakátját letépték szombatról vasárnapra virradóra.

Kampánycsendet sértettek a tévék

Megsértette a választási törvényt az MTV Napkelte című műsora és az ATV televíziós csatorna is, mert közvélemény-kutatási adatokról számolt be, döntött az OVB vasárnapi ülésén.

A pénteki Napkeltében egy párthoz kötődő politológus közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva nyilatkozott a várható részvételi arányról. Az OVB szerint a műsor azért sértett választási törvényt, mert közvélemény-kutatási adatokat a választás előtt nyolc nappal már nem lehet nyilvánosságra hozni. Ugyanerre hivatkozott a testület a Magyar ATV esetében: a csatorna honlapján internetes közvélemény-kutatást kezdtek, melyet egy, a népszavazásban elkötelezett szervezet kifogásolt. A honlapon vasárnap reggel több mint háromszázan foglaltak állást a népszavazásról.

Plakátrongálás Hevesben, szórólapozás Fejérben

Bizonyítékok hiányában két kampánycsend-sértésre vonatkozó panaszt utasított el a Heves Megyei Területi Választási Bizottság. Az egyik párt egri szervezetének elnöke kifogásolta, hogy vasárnap hajnalban plakátokat rongálták Egerben. Az Egerhez közeli Felsőtárkányban a pártja álláspontját tükröző plakátokat leszaggatták és a községben lakók postaládáiba tömködték. A bizottság érdemi tárgyalás nélkül utasította el mindkét beadványt, mivel a panaszokhoz bizonyítékokat nem csatolt a politikus.

Két bejelentés érkezett vasárnap késő délutánig a fejér megyei bizottsághoz is; az egyiket elutasították, a másikat még vizsgálják, közölte a megyei főjegyző. Móron és Perkátán az egyik párt szórólapját találták a levélszekrényekben. A móri esetben a választási bizottság elutasította a panaszt, a perkátai szórólap ügyében még vizsgálódik, mondta a főjegyző.